Funkcje, zadanie nr 4566
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
ciolek post贸w: 1 | 2014-10-05 13:50:00cze艣膰, prosi艂abym o BARDZOO logiczne t艂umaczenie, jak dziecku z podstaw贸wki najlepiej. nie by艂o mnie na tych tematach, a i geniuszem z matmy nie jestem ![]() 1. Za pomoc膮 tabeli wykonaj wykres funkcji, a nast臋pnie wykonaj przesuni臋cie wykresu. Wykonaj rysunek i zapisz wz贸r przesuni臋tej paraboli. y=4x^{2}, y=-x^{2} 2.Dane s膮 wzory funkcji kwadratowych a) y=-5x^{2}-1 b) y=x^{2}+3 wykonaj polecenia: podaj wz贸r funkcji wyj艣ciowej i kierunki przesuni臋cia podaj wierzcho艂ek(!) podaj dziedzin臋 i ZW podaj ilo艣膰 miejsc zerowych oblicz Py przedzia艂y monotoniczno艣ci r贸wnianie osi symetrycznej 3. Sprowad藕 funkcj臋 kwadratow膮 do postaci kanonicznej 1) y=-x^{2}+3x+5 zale偶y mi przede wszystkim na zrozumieniu, a nie rozwi膮zaniu dzieki |
tumor post贸w: 8070 | 2014-10-05 14:03:36y=f(x), gdzie f(x) oznacza jak膮艣 podstawow膮 funkcj臋 W贸wczas $y=f(x)+a$ jest przesuni臋ciem wykresu o $a$ w g贸r臋. Na przyk艂ad b) $y=x^2$ jest punktem wyj艣cia, a $y=x^2+3$ to ten sam wykres przesuni臋ty o 3 w g贸r臋. Analogicznie $y=f(x)-a$ oznacza przesuni臋cie w d贸艂. -------- $y=f(x-a)$ oznacza przesuni臋cie o $a$ w prawo. Je艣li na przyk艂ad $y=2x^2+5x+1$, to przesuni臋cie o 2 w prawo ma posta膰 $y=2(x-2)^2+5(x-2)+1$ Analogicznie $y=f(x+a)$ jest przesuni臋ciem o $a$ w lewo. ---------- $y=-f(x)$ oznacza odbicie symetryczne wzgl臋dem osi ox Na przyk艂ad je艣li punktem wyj艣cia jest $y=5x^2$, to wykres $y=-5x^2$ jest symetryczny do wyj艣ciowego wzgl臋dem prostej ox. $y=f(-x)$ oznacza odbicie symetryczne wzgl臋dem osi oy. Na przyk艂ad je艣li punktem wyj艣cia jest $y=4x^2-5x$, to $y=4(-x)^2-5(-x)$ ma wykres symetryczny do wyj艣ciowego wzgl臋dem prostej oy. -------------------------- 3. $a=-1, b=3, c=5$ wtedy $p=\frac{-b}{2a}=\frac{3}{2}$ $q=\frac{-\Delta}{4a}=\frac{29}{4}$ Posta膰 kanoniczna to $y=a(x-p)+q$, wystarczy podstawi膰 Co przy okazji ma taki wykres jak $y=ax^2$ tylko przesuni臋ty o p w prawo (czyli -p w lewo) i o q w g贸r臋 (czyli -q w d贸艂) |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2014-10-05 13:50:00
dzieki