Liczby rzeczywiste, zadanie nr 4586
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
zanetka66 post贸w: 114 | 2014-10-29 19:00:14Zad. 1 Wyznacz i zapisz zbiory a)(-$\infty$;4)$\cap$(1;+$\infty$) b)(-5;4)$\cap$<0;5) c)<2;6>$\cap$<-1;3) d)(-1;$+\infty$)$\cap$<-1;3> e)(-$\infty$;1> $\cup$ (1;+$\infty$) f)<4;10) $\cup$(6;15) g)(-5;3) $\cup$(-7;4) h)<-3;15> $\cup$ (5;+$\infty$) |
tumor post贸w: 8070 | 2014-10-29 19:03:30Dzi臋ki 偶e w dziale liceum. Ale wci膮偶 mnie zaskakujesz twierdzeniem, 偶e tego nie by艂o w szkole. Bo by艂o. a) $= (1;4)$ b) $= <0;4)$ c) $= <2;3)$ |
tumor post贸w: 8070 | 2014-10-29 19:06:11iloczyn mnogo艣ciowy to po prostu cz臋艣膰 wsp贸lna dw贸ch zbior贸w. d) $= (-1;3>$ --- e) $= R $ f) $= <4;15)$ |
zanetka66 post贸w: 114 | 2014-10-29 19:12:34Tak, to by艂o w szkole. Nie m贸wi臋, 偶e nie. |
tumor post贸w: 8070 | 2014-10-29 19:24:49No to czemu w og贸le te zadania tu wstawiasz? Pomy艣l troch臋 nad nimi, zamiast wstawia膰 seri臋 zada艅 i czeka膰. Podr臋cznik m贸wi, co to jest iloczyn albo co to jest suma. Wystarczy przeczyta膰, bo m贸wi po polsku. g) $=(-7;4)$ Nie jeste艣 Szwedk膮, kt贸ra dopiero si臋 uczy czyta膰 po polsku? h) $=<-3;\infty)$ |
zanetka66 post贸w: 114 | 2014-10-29 20:08:42Wiem, za kogo mnie uwa偶asz, ale chcia艂am mie膰 pewno艣膰 co do rozwi膮zania. Dzi臋kuj臋 za pomoc :) Mam jeszcze pytanie, chocia偶 po tym co napisa艂e艣 to a偶 si臋 boj臋 zapyta膰, ale ok. Czy m贸g艂by艣 mi pom贸c w 1 zadaniu, kt贸re wstawi艂am na studia, trzeba w nim narysowa膰 w uk艂adzie wsp贸艂rz臋dnych A iloczyn B, a ja naprawd臋 pr贸bowa艂am, ale wiem jak. |
tumor post贸w: 8070 | 2014-10-29 21:02:09Rysowanie przez internet zajmuje zbyt du偶o czasu. Przede wszystkim nie masz umiej臋tno艣ci czytania. Naucz si臋 czyta膰 tekst matematyczny. Podr臋cznik z matematyki, na przyk艂ad pierwszej klasy liceum, podaje po polsku, czym jest iloczyn (mnogo艣ciowy) czy suma (mnogo艣ciowa). Iloczynu kartezja艅skiego mo偶e nie by膰 w podr臋czniku do klasy pierwszej, ale mo偶na otworzy膰 wikipedi臋 i te偶 jest to napisane po polsku. Problemem jest, 偶e widzisz wz贸r albo symbol matematyczny i nie czytasz. Omijasz. Przelatujesz wzrokiem ignoruj膮c tre艣膰. Problem nie jest w tym, 偶e czego艣 nie wiesz, bo ka偶dy matematyk czego艣 kiedy艣 nie wiedzia艂. Problemem jest, 偶e potrzebujesz za ka偶dym razem nauczyciela jak w gimnazjum, a wci膮偶 nie potrafisz przeczyta膰 podr臋cznika. On nie jest po to, 偶eby plecy bola艂y od noszenia, ale po to, 偶eby go czyta膰. I jest napisany tak w艂a艣nie, 偶eby 艣rednio rozgarni臋ty licealista by艂 w stanie go czyta膰, je艣li chce. (Tylko prawie 偶aden nie chce). Gdy m贸wimy o iloczynie kartezja艅skim, to po pierwsze wiesz, 偶e punkt ma wsp贸艂rz臋dne (x,y) i x bierzesz z jednej osi, a y z drugiej. Po drugie gdy masz iloczyn kartezja艅ski zbior贸w, to po prostu pierwsza wsp贸艂rz臋dna ma by膰 z pierwszego zbioru, druga z drugiego. Na przyk艂ad $\{1;2\}\times \{g;h;i\}=\{(1,g),(1,h),(1,i), (2,g),(2,h),(2,i)\}$ Wybra艂em przyk艂ad, w kt贸rym si臋 wszystkie pary da wypisa膰. Widzisz, 偶e wypisa艂em punkty, kt贸rych pierwsze wsp贸艂rz臋dne nale偶膮 do pierwszego zbioru, a drugie do drugiego? Dla zbior贸w niesko艅czonych wypisa膰 si臋 nie da, ale da si臋 iloczyn kartezja艅ski zobrazowa膰 odpowiednim rysunkiem. Wszystko tak samo. Pierwsza wsp贸艂rz臋dna z pierwszego zbioru, druga z drugiego. |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2014-10-29 19:00:14