logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - szkoła ponadpodstawowa » zadanie

Równania i nierówności, zadanie nr 5278

ostatnie wiadomości  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwiązanie

beatax
postów: 1
2015-04-14 13:44:18

2x-(x-2)^{2}=3

(X-2)2x-7x (2-x)=0

x^{2}-6x+9=(x-3)(x+3)

(X+5)(2-x)> 0


Nic mi z tego nie wychodzi.....


Rafał
postów: 407
2015-04-14 16:15:53

$ 2x-(x-2)^{2}=3$
$2x-(x^{2}-4x+4)-3=0$
$2x-x^{2}+4x-4-3=0$
$-x^{2}+6x-7=0$
$\Delta=36-28=8$
$x_{1}=\frac{-6+2\sqrt{2}}{-2}=3-\sqrt{2}$
$x_{1}=\frac{-6-2\sqrt{2}}{-2}=3+\sqrt{2}$

$(x-2)2x-7x(2-x)=0$
$-2x(2-x)-7x(2-x)=0$
$(2-x)(-2x-7x)=0$
$-9x(2-x)=0$
$x=0$ lub $x=2$

$x^{2}-6x+9=(x-3)(x+3)$
$x^{2}-6x+9=x^{2}-9$
$-6x=-18$
$x=3$

$(x+5)(2-x)>0$
$x=-5$ i $x=2$
$x\in(-5,2)$



strony: 1

Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj





© 2019 Mariusz Śliwiński      o serwisie | kontakt online: 25 drukuj