logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - szkoła ponadpodstawowa » zadanie

Pierwiastki, potęgi, logarytmy, zadanie nr 5347

ostatnie wiadomości  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwiązanie

annaf
postów: 5
2015-05-24 15:47:01

Rozwiąż równanie:
12-2(x-1)^{2}=4(x-2)-(x-3)(2x-5)


bea793
postów: 44
2015-05-24 22:23:36


$12 - 2{(x-1)}^{2} = 4(x-2) - (x-3)(2x-5)$
$12 - 2(x^{2} - 2x + 1) = 4x - 8 -(2x^{2} - 5x - 6x + 15)$
$12 - 2x^{2} + 4x - 2 = 4x - 8 - 2x^{2} + 5x + 6x - 15 $
$10 = 11x - 23$
$33 = 11x$
$x = 3$

strony: 1

Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj





© 2019 Mariusz Śliwiński      o serwisie | kontakt online: 40 drukuj