Planimetria, zadanie nr 5639
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
karolina1631 post贸w: 21 | 2016-01-06 18:58:13Z pewnego punktu w terenie, dokonano pomiaru k膮ta $\alpha$ pod jakim wida膰 maszt telewizyjny wybudowany na szczycie g贸ry oraz pomiaru k膮ta $\beta$ pod jakim wida膰 g贸r臋. Wysoko艣膰 masztu jest znana i wynosi h. a)Znajd藕 zale偶no艣膰 miedzy wsoko艣ci膮 g贸ry H, a wielko艣ciami $\alpha$,$\beta$i h. b) Przyrz膮d pomiarowy pokaza艂 warto艣ci: tg$\alpha$=0,05, tg$\beta$=0,45. Wiedz膮c, 偶e maszt ma wysoko艣膰 20m, oblicz wysoko艣膰 g贸ry. Zale偶no艣膰 mam, lecz nie mog臋 sobie poradzi膰 z podpunktem b) nie wiem jak ma wyj艣膰 i jak mam to podstawic ;). W podpunkcie a) wyszlo tak : H= h* $\frac{tgB}{tg(a-B)-tgB}$ |
tumor post贸w: 8070 | 2016-01-06 20:09:23Je艣li wysoko艣膰 g贸ry to H, a odleg艂o艣膰 w poziomie to x, to $\frac{H}{x}=tg\beta$ $\frac{H+h}{x}=tg\alpha$ Z obu r贸wna艅 wyliczamy x. B臋dzie $x=\frac{H}{tg\beta}=\frac{H+h}{tg\alpha}$ interesuje nas oczywi艣cie zwi膮zek $\frac{H}{tg\beta}=\frac{H+h}{tg\alpha}$ By wyliczy膰 st膮d H zapisujemy $\frac{H}{tg\beta}=\frac{H}{tg\alpha}+\frac{h}{tg\alpha}$ $H(\frac{1}{tg\beta}-\frac{1}{tg\alpha})=\frac{h}{tg\alpha}$ i obie strony dzielimy przez nawias przy H. |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2016-01-06 18:58:13