Prawdopodobie艅stwo, zadanie nr 5705
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
vssq post贸w: 4 | 2016-03-16 11:39:59Potrzebuje pomocy w 2 zadaniach :D. 1 zadanie : Do艣wiadczenie polega na tworzeniu nastepnego pokolenia w rodzinie. Zbudowac zbi贸r zdarzen elementarnych dla nastepujacej sytuacji,gdy badana cecha jest p艂e膰 dziecka: A Rodzina posiada 1 dziecko B Rodzina posiada 2 dzieci C Rodzina posiada 3 dzieci D rodzina posiada n dzieci I z tego co ja rozumiem to trzeba rozpisac omege i |omege|, podpunkt A wiem ze bedzie wygladac tak omega = { w1,w2} gdzie w1 to kobieta a w2 to m臋偶czyzna a |omega|=2. Ale nie wiem jak zrobic klejne podpunkty. 2.zadanie: Niech A bedzie zbiorem punkt贸w(x,y), p艂aszczyzny dla kt贸rych x^2+y^2<1 B bedzie zbiorem punkt贸w(x,y), p艂aszczyzny dla kt贸rych x^2+y^2<4 C bedzie zbiorem punkt贸w(x,y), p艂aszczyzny dla kt贸rych (x-1)^2+y^2<1 w tym zadaniu pozniej jeszcze trzeba robic operacje na tych zbiorach ale to potrafie problem mam z tym zeby u艂o偶yc te zbiory :( Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2016-03-16 11:53:35 przez vssq |
tumor post贸w: 8070 | 2016-03-16 11:56:571. A. Pro艣ciej pisa膰 $\{c,d\}$ gdzie c to ch艂opak, d dziewczynka. Intuicyjne i wymaga mniej pisania. B. Pojedynczym wynikiem do艣wiadczenia jest para, wi臋c mo偶liwo艣ci to $\{cc,cd,dd\}$ przy tym zapis powy偶szy cd nie oznacza kolejno艣ci, oznacza tylko, 偶e jedno z dzieci to ch艂opiec, a jedno dziewczynka. Gdyby nas interesowa艂a te偶 kolejno艣膰, to wprowadzamy jeszcze wynik dc obok cd. C. Pojedynczym zdarzeniem elementarnym jest tr贸jka... D. n-ka 2. Trzeba si臋 uczy膰 geometrii. $x^2+y^2=1$ to okr膮g o 艣rodku (0,0) i promieniu 1. $x^2+y^2>1$ to wszystko co na zewn膮trz okr臋gu $x^2+y^2<1$ to wszystko, co wewn膮trz okr臋gu B. tu promie艅 jest 2 C. tu 艣rodkiem jest (1,0) |
vssq post贸w: 4 | 2016-03-16 12:34:08Dzi臋ki ale mam jeszcze 1 pro艣b臋 :D bo rozumiem 1 ale dalej nie wiem jak zapisa膰 to n dzieci w sensie 偶eby to by艂 taki og贸lny zapis bo im wi臋cej dzieci tym w zbiorze b臋dzie wi臋cej kombinacji m贸g艂by艣 mi to napisa膰 ? |
vssq post贸w: 4 | 2016-03-16 12:35:10No i odno艣nie 1 zadania w艂asnie du偶ym problemem wed艂ug mnie jest nie jasno艣膰 polecenia bo nie pisze w nim czy liczy sie kolejno艣膰 czy nie i nie wiem jak do tego podej艣膰... |
tumor post贸w: 8070 | 2016-03-16 12:55:15Podchodzisz jak chcesz. Model tworzy si臋 w oparciu o dane, jakimi si臋 dysponuje i w oparciu o cele, jakie chce si臋 uzyska膰. Cz臋艣ciowo tak偶e uwzgl臋dnia si臋 metody, jakich mo偶emy (albo nie) u偶y膰 przy konkretnym modelu. Ch艂opc贸w i tak nie rodzi si臋 dok艂adnie tyle co dziewczynek, jest to podobno zale偶ne od pewnej ilo艣ci czynnik贸w, wobec tego gdyby艣my chcieli zrobi膰 naprawd臋 dobry model odpowiadaj膮cy rzeczywisto艣ci, to i tak obliczeniowo nic nam nie da, 偶e uwzgl臋dnimy kolejno艣膰 (czasem daje). Inna rzecz, czy ma znaczenie kolejno艣膰 bli藕niak贸w, gdy jeden faktycznie wyszed艂 pierwszy, ale trudno oceni膰, czy pierwszy powsta艂? Nie zag艂臋biam si臋 ju偶 w powa偶niejsze zagadnienia medyczne w rodzaju chimer czy aberracji chromosom贸w p艂ciowych. Przyjmijmy zatem, 偶e dok艂adnego modelu i tak mie膰 nie b臋dziesz. Tylko od tego, co potem chcesz liczy膰, zale偶y, czy powiniene艣 czy nie uwzgl臋dni膰 kolejno艣膰 rodzenia dzieci w modelu. Je艣li nie uwzgl臋dnimy kolejno艣ci, to n dzieci mo偶na zapisa膰 zawsze jako $\Omega = \{c^kd^{n-k}, k=0,1,2...,n\}$ co oznacza wyst膮pienie k ch艂opc贸w i n-k dziewczynek, gdzie k zmienia si臋 od 0 do n. W przypadku uwzgl臋dnienia kolejno艣ci 艣cis艂ym, ale chyba nieu偶ywanym w szkole 艣redniej zapisem b臋dzie $\Omega = \{c,d\}^n$, co oznacza zbi贸r wszystkich ci膮g贸w n-wyrazowych, kt贸rych elementy s膮 c lub d. (Czasem te偶 t臋 pot臋g臋 n pisze si臋 wtedy z lewej strony nawiasu, no ale to tylko r贸偶nica oznacze艅) |
vssq post贸w: 4 | 2016-03-16 13:04:12Wielkie dzi臋ki :) |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2016-03-16 11:39:59