Liczby rzeczywiste, zadanie nr 5960
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
nice1233 post贸w: 147 | 2016-11-27 22:57:28Stosunek pola tr贸jk膮ta do pola ko艂a wpisanego w ten tr贸jk膮t jest r贸wny 3 : pi. Wiedz膮c, 偶e 艣rednica tego ko艂a ma d艂ugo艣膰 6 cm, oblicz obw贸d tr贸jk膮ta. Podobno zadania nie da si臋 rozwi膮za膰 bo jest b艂膮d w tre艣ci zadania. Ale gdzie to nie wiem. W odpowiedziach do zadania wychodzi wynik 18 cm. Tak twierdzi moja pani od matematyki 偶e nie da si臋 tego rozwi膮za膰. Ale pani nie wierze, bo s膮dz臋 偶e autorzy si臋 nie pomylili. Za艂膮czam moje rozw. wysz艂o tak jak autorzy przewidzieli Komu wierzy膰? :) Kto ma racj臋 ... http://i.imgur.com/kL3z5Gv.png |
tumor post贸w: 8070 | 2016-11-27 23:10:37Racj臋 ma osoba m贸wi膮ca o b艂臋dzie w tre艣ci. Stosunek $3:\pi$ oznacza, 偶e pierwsze pole jest mniejsze (w ko艅cu $3<\pi$). Czyli tr贸jk膮t ma mniejsze pole ni偶 ko艂o, kt贸re jest w ten tr贸jk膮t wpisane. To niemo偶liwe. W zadaniach z takimi b艂臋dami da si臋 policzy膰 jak膮艣 liczb臋, ale jest ona bez sensu. Masz ko艂o o 艣rednicy 6. Umiesz narysowa膰 tr贸jk膮t opisany na tym kole, kt贸ry mia艂by obw贸d 18? (Zauwa偶, 偶e ka偶dy bok tr贸jk膮ta opisanego na kole jest d艂u偶szy ni偶 艣rednica ko艂a) |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2016-11-27 22:57:28