Geometria, zadanie nr 6000
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
dzordz98 post贸w: 35 | 2017-01-10 23:38:42Prosz臋 o pomoc, rozumiem jednok艂adno艣膰 ale nie wiem co mam zrobi膰 gdy nie mam podanej ani skali ani 艣rodka. Odcinek o ko艅cach C(3,-6) i D(7,2) jest obrazem odcinka o ko艅cach A(-1,-4) B(1,0) w pewnej jednok艂adno艣ci o skali k. Wyznacz t臋 skal臋 oraz 艣rodek jednok艂adno艣ci je艣li k jest liczb膮 ujemn膮. I kolejne: Okr膮g O1 o 艣rodku w punkcie (4,-2) jest styczny do osi OX. Okrag ten przekszta艂cono przez jednok艂adno艣膰 o skali k= -3/2 i 艣rodku w punkcie P nalez膮cym do prostej x+2y=0. Otrzymano tak okr膮g O2. Podaj jego r贸wnananie je艣li jest on styczny do osi OX |
tumor post贸w: 8070 | 2017-01-11 04:13:011. CD jest obrazem AB czyli C jest albo obrazem A, albo obrazem B (wtedy D jest albo obrazem B, albo obrazem A). Rozwa偶 te mo偶liwo艣ci oddzielnie. Je艣li na przyk艂ad za艂o偶ysz, 偶e C jest obrazem A, D jest obrazem B, to punkt przeci臋cia prostych CA, DB jest 艣rodkiem jednok艂adno艣ci, a skal臋 k chyba ju偶 umiesz wtedy policzy膰. Z dw贸ch przypadk贸w masz wybra膰 ten z k ujemnym. 2. je艣li znamy 艣rodek okr臋gu i wiemy, 偶e jest styczny do OX, to umiemy poda膰 jego promie艅. Je艣li znamy skal臋 jednok艂adno艣ci, to umiemy poda膰 d艂ugo艣膰 promienia obrazu. Obraz te偶 jest styczny do OX, czyli umiemy powiedzie膰, jaka jest wsp贸艂rz臋dna y 艣rodka drugiego okr臋gu (s膮 dwie mo偶liwo艣ci, prawda? Uwzgl臋dniamy, 偶e k jest ujemne). Gdy masz punkt P i 艣rodki okr臋g贸w $S_1,S_2$ oraz ich rzuty na podan膮 prost膮 $S_1`$ i $S_2`$, to punkty $PS_1S_1`$ tworz膮 tr贸jk膮t podobny do $PS_2S_2`$ w skali podobie艅stwa |k|. To pozwala obliczy膰 wsp贸艂rz臋dn膮 x 艣rodka okr臋gu $O_2$ |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2017-01-10 23:38:42