logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - szkoła ponadpodstawowa » zadanie

Wyrażenia algebraiczne, zadanie nr 6304

ostatnie wiadomości  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwiązanie

shapeshifter
postów: 2
2020-03-14 16:16:03

Rozwiąż używając wzoru a^{2}-b^{2}=(a-b)(a+b) :
-(z-4)^{2}-(-(y-4))^{2} x^{2}


agus
postów: 2309
2020-03-15 10:36:32

= $-(z-4)^{2}+(y-4)^{2}x^{2}=(y-4)^{2}x^{2}-(z-4)^{2}=[(y-4)x-(z-4)][(y-4)x+(z-4)]$ = (xy-4x-z+4)(xy-4x+z-4)

strony: 1

Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj





© 2019 Mariusz Śliwiński      o serwisie | kontakt online: 101 drukuj