logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - szko砤 ponadpodstawowa » zadanie

Funkcje, zadanie nr 6419

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

123max321
post贸w: 1
2021-08-09 12:48:42

Witajcie.
Moja wiedza matematyczna jest raczej znikoma... Dlatego rozwi膮zywanie jakichkolwiek zada艅 zajmuje mi wiele czasu i kosztuje sporo wysi艂ku. St膮d postanowi艂em si臋 tu \"zainstalowa膰\" w nadziei, 偶e cho膰 troch臋 to przy艣pieszy moje zmagania z matematyk膮.

A teraz do rzeczy. Oto m贸j problem:
Dana jest funkcja kwadratowa o znanych miejscach zerowych x1, x2 oraz wierzcho艂ku o wsp贸艂rz臋dnych W=p, q. Wyznacz wz贸r funkcji w postaci og贸lnej f(x)=ax^{2}+bx+c, tak by spe艂nia艂 kryteria.

Pr贸ba rozwi膮zania:
1. Zbudowa艂em uk艂ad r贸wna艅; jedno w postaci iloczynowej, aby wprowadzi膰 dane miejsca zerowe, a drugie w postaci kanonicznej dla uwzgl臋dnienia wsp贸艂rz臋dnych wierzcho艂ka:
a(x-x1)(x-x2)=0
a(x-p)^{2}+q=0

2. dla uproszczenia sobie oblicze艅 (i zaoszcz臋dzenia ilo艣ci wydzielanego potu :)) przyj膮艂em dowolne rozwi膮zania: x1=-10, x2=10, wierzcho艂ek W p=0, q=-10 i wstawi艂em te dane zamiast literek:
a(x-(-10))(x-10)=0
a(x-0)^{2}+(-10)=0

upro艣ci艂em to:
a(x+10)(x-10)=0
ax^{2}+100=0

a=-100/x^{2}
a=100/x^{2}

Oczywi艣cie chcia艂em w ten spos贸b wyznaczy膰 wsp贸艂czynnik \"a\". W tym miejscu si臋 zatrzyma艂em, bo zaczynam podejrzewa膰, 偶e nie t臋dy droga... Pomy艣la艂em, 偶e koniec ko艅c贸w, powinienem doj艣膰 do og贸lnej postaci zapisu funkcji i tym samym uzyska膰 jedno r贸wnanie... Czy mo偶ecie mi \"艂opatologicznie\" wyja艣ni膰, czy post臋puj臋 dobrze? Pokaza膰 jak to nale偶y poprawnie rozwi膮za膰?

agus
post贸w: 2387
2021-08-28 22:41:43

Posta膰 og贸lna jest to偶sama z iloczynow膮 i kanoniczn膮.
\"Rozpisujemy\" posta膰 iloczynow膮 i kanoniczn膮.
Otrzymujemy:

$ax^{2}-a(x_{1}+x_{2})x+a x_{1} x_{2}$

$ax^{2}-2apx+ap^{2}+q$

Por贸wnujemy wsp贸艂czynniki tych trzech postaci

$b=x_{1}+x_{2}=2p$

$c=a x_{1} x_{2}=ap^{2}+q$

Z ostatniej r贸wno艣ci wyznaczamy a

$a=\frac{q}{x_{1} x_{2}-p^{2}}$

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj