logowanie

matematyka » forum » matematyka » temat

Matura z matematyki PR

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorWiadomo艣膰

exevan
post贸w: 5
2014-02-01 17:14:12

Witam, mam pytanko. Jakie dzia艂y z matematyki musz臋 si臋 nauczy膰 do matury z matematyki poziom rozszerzony. Chodzi mi o tak膮 rozpisk臋 jakie dzia艂y s膮 dodatkowo na maturze PR. Np, wiem, 偶e na podstawie s膮 funkcje kwadratowe, planimetria, itd. A na rozszerzeniu co jest jeszcze? Te偶 np. wiem, 偶e na rozszerzeniu jest prawdopodobie艅stwo i np jakie艣 radiany. M贸g艂by kto艣 powiedzie膰? Czego mam si臋 uczy膰 do matury rozszerzenia?

naimad21
post贸w: 380
2014-02-01 17:38:49

Na matur臋 rozszerzon膮 uczysz si臋 niemal wszystkiego co by艂o przerabiane w liceum, musisz przerobi膰 zestawy z poprzednich lat. Na 100% zanjdzie si臋 tam zadnie z ci膮gu, prawdopodobie艅stwa, funkcji kwadratowej, wielomianu, co艣 z trygonometrii, planimetria, stereometria, geometria. Wszystko ze wszystkim mo偶e sie 艂膮czy膰.

Na twoim miejscu zwr贸ci艂bym uwag臋, na coraz cz臋艣ciej pojawiaj膮ce si臋 dowody geometryczne, ale o atmetycznych oczywi艣cie nie mo偶esz zapomina膰. Jeszcze zdarzaj膮 si臋 z prawdopodobie艅stwa, do kt贸rych przydaje si臋 diagram Venna.

W tamtym roku na pr贸bnej pojawi艂a si臋 jednok艂adno艣膰, zadanie bardzo 艂atwe, ale nikt nie wiedzia艂 o co w nich chodzi ;)

exevan
2014-02-01 18:05:37

Jest szansa nauczenia si臋 do maja tych rzeczy? Powiem, 偶e og贸lnie jestem 艣cis艂owcem ni偶 humanist膮 dlatego te偶 liczby bardziej do mnie przemawiaj膮.

naimad21
2014-02-01 18:52:55

taaak, je艣li masz poj臋cie co to jest funkcja, umiesz znale藕膰 pierwsiastki, ogarniasz wielomiany, masz og贸lne poj臋cia na temat innych dzia艂贸w, to spokojnie dasz rade, takie ci膮gi, zajm膮 Ci ko艂o 3 dni na idealne zrozumienie, z innymi dzia艂ami jest podobnie, musisz umie膰 jedynie wykorzystywa膰 twierdzenia, zna膰 podstawowe w艂asno艣ci figur, np tr贸jk膮t贸w wpisanych, opisanych, 艣rodkowe i wysoko艣ci jak si臋 przecinaj膮 np. w tr贸jk膮cie r贸wnobocznym, co gdzie z czym jak. Powiniene艣 przerobi膰 jak najwi臋cej zada艅, nie wiem czy mog臋, ale polecam do nauki stronke z zadaniami www.zadania,info ,nawet warto wykupi膰 konto premium np z koleg膮 na wsp贸艂e pod arkusze maturalne.

Ja jestem maturzystom z poprzedniego roku, najwi臋cej si臋 nauczy艂em rozwi膮zuj膮c zadania ludziom w艂a艣nie na tym forum ! Zadania by艂y przer贸偶ne, od bardzo 艂atwych, do bardziej wymagaj膮cych, jak czego艣 nie umia艂em, to czeka艂em a偶 ktos inny rozwi膮偶e i analizowa艂em jego rozwi膮zanie. Plus tego by艂 taki, 偶e robi艂em du偶o zada艅 ludziom z dzia艂贸w z 1,2 klasy, kt贸re powoli si臋 zapomina艂o i nie by艂o tak jak w szkole, 偶e robisz milion zada艅 z jednego dzia艂u, potem przechodzisz do nast臋pnego i z tamtym nie masz ju偶 nic wsp贸lnego (chocia偶 wiadomo, 偶e np funkcja kwadratowa w wi臋kszo艣ci dzia艂贸w jest pomocna, ale takie ci膮gi, prawdopodobie艅stwo, robi艂es zadania, a potem zapomina艂e艣, 偶e co艣 takiego by艂o, a tutaj pr贸buj膮c rozwi膮za膰, wraca艂es do tego !), jest to chyba dobra forma nauki, na maturze rozszerzonej uzyska艂em 98% ;)

exevan
2014-02-01 21:15:04

No to 艂adnie. A du偶o tych zada艅 zrobi艂e艣 z tej strony? Na ten moment nie zrobie 偶adnego zadania na rozszerzeniu, a to chyba bardzo 藕le. Troch臋 si臋 boj臋, 偶e si臋 nie naucz臋 tylu rzeczy. Widzia艂em, 偶e zadania te s膮 sporo trudniejsze. Niby dzia艂y te co na podstawie ale inaczej sformu艂owane i te zadania mnie przera偶aj膮 ;/ Te偶 tak mia艂e艣 ? Czy ju偶 od pocz膮tku co艣 umia艂e艣 rozwi膮za膰?

naimad21
2014-02-01 22:17:59

no to nie dobrze :/ od pocz膮tku g艂贸wne z poprzednich lat pisa艂em na min 70%, tylko dlatego, 偶e wcze艣niej chodzi艂em na r贸偶ne konkursy i ca艂y czas na bie偶膮c膮 by艂em z materia艂em na poziomie rozszerzonym, je艣li chodzi o zadania z tamtej strony od nich z arkusz贸w maturalnych, nie z CKE to s膮 one ponad poziom rozszerzony licealny, je艣li chodzi Ci o zwyk艂e matury rozszerzone to niestety musisz wzi膮膰 si臋 do roboty i najlepiej codziennie chwile posiedzie膰 nad zadankami, jest jeszcze jeden spos贸b na nauke matematyki, ale pewnie za wiele zwolennik贸w nie ma, na tej stronce co Ci wysy艂a艂em sa tam zadania z rozwi膮zaniami, czytasz zadanie, po czym analizujesz je w g艂owie, zastanawiasz si臋 jakby艣 je rozwi膮za艂 (jakie warunki za艂o偶y艂, z jakiego twierdzenia skorzysta艂, co po kolei zrobi艂) po czym nie rozwi膮zujesz jego, tylko patrzysz na rozwi膮znie, kt贸re krok po kroku analizujesz. Po sko艅czonym dziale, tym sposobem, wybierasz sobie pare typowych zada艅, kt贸re samodzielnie rozwi膮zujesz, teraz powinny Ci one nie sprawi膰 偶adnych trudno艣ci.

tumor
post贸w: 8070
2014-02-01 22:19:55

naimad21 - \"Ja jestem maturzystom z poprzedniego\" oznacza, 偶e z polskiego nie mia艂e艣 98% :)

exevan - Je艣li chcesz si臋 samodzielnie nauczy膰 do maja 2014, to nie wr贸偶臋 powodzenia. Bowiem:
a) materia艂u troch臋 jest
b) samodzielnie trzeba umie膰 si臋 uczy膰
c) do matury rozszerzonej potrzeba troch臋 kreatywno艣ci (zadania tak naprawd臋 nie wymagaj膮 szczeg贸lnie wi臋kszej wiedzy ni偶 te z podstawowej, ale wymagaj膮 pewnej bystro艣ci w zastosowaniu tej wiedzy)
d) jest ma艂o czasu
e) na razie nie umiesz zrobi膰 偶adnego zadania. Piszesz, 偶e sobie z liczbami radzisz lepiej, ale jednak nie zrobisz. A wiele z tych zada艅 da si臋 zrobi膰 na ch艂opski rozum, kombinowaniem. To jest wa偶na umiej臋tno艣膰, kt贸ra wynika z naturalnego talentu albo zostaje wypracowana. Talent niekoniecznie masz, a samemu wypracowa膰 zdolno艣膰 kreatywnego rozwi膮zywania zada艅, w kr贸tkim czasie...

Je艣li masz czas, to si膮d藕 do nauki. Jakie艣 szanse zawsze s膮. Tak naprawd臋 matematyka w liceum to niewiele godzin. Gdyby艣 siedzia艂 ka偶dego dnia po kilka, to by艣 zd膮偶y艂 przerobi膰 ca艂o艣膰. Tylko komu艣 bez wprawy m贸zg si臋 przegrzewa szybciej, raczej nikt nie wytrzymuje kilku godzin matematyki dziennie, je艣li go ona nie interesuje. :)

naimad21
2014-02-01 22:33:47

tumor - no niestety z polskiego tak dobrze ju偶 mi nie posz艂o ;)

Je艣li chodzi o materia艂 z matury z matematyki, to jest on coraz 艂atwiejszy, znam osoby, kt贸re przez trzy lata mia艂y matematyke podstawow膮, po czym stwierdzili, 偶e jednak wybior膮 si臋 na politechnike i w te 3/4 miesi膮ce potrafili si臋 nauczy膰 na 60/70%, zadania co roku sa tak podobne, 偶e czasem wystarczy dobrze przeanalizowa膰 arkusze z poprzednich lat. Fakt faktem, 偶e wyjdzie to na pewno w p贸藕niejszym okresie na studiach technicznych, ale na razie kolega ma inny problem ;)

exevan
2014-02-01 23:33:16

Dzi臋ki za informacje. Powiem tylko tyle, 偶e z matematyki nie chc臋 mie膰 a偶 tak du偶o procent ^^ Wystarczy艂o by w zupe艂no艣ci 60-70%. No i mo偶e 藕le si臋 te偶 wyrazi艂em, 偶e nie potrafi臋 zrobi膰 ani jednego zadania. Potrafi臋. Gorzej jest z rozpocz臋ciem zadania. Bo jak ju偶 kto艣 rozpocznie albo naprowadzi cho膰 troch臋 to dalej to ju偶 zwykle proste. Dzi臋ki wam za dobre rady.

exevan
2014-02-01 23:50:49

Patrz臋 teraz na matur臋 z maja 2012 no i powiem 偶e te pierwsze zadania nie s膮 a偶 takie straszne. Najbardziej nie umiem tych zada艅 gdzie jest: \"Uzasadnij\", albo \"Wyka偶\" oraz wykres贸w.

strony: 1 2

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj