logowanie

matematyka » forum » matematyka » temat

Pomoc

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorWiadomo艣膰

nobrain
post贸w: 1
2014-10-06 17:43:14

Witajcie!

Mam troch臋 nietypowy problem. Pierwszy raz spotka艂em si臋 z macierzami i musz臋 si臋 nauczy膰 dzia艂a艅 na nich ( sprowadzania do postaci jednostkowych itp. ) . O ile system dzia艂ania i same macierze rozumiem ,i nie widz臋 tu nic skomplikowanego ,o tyle gdy przychodzi do ich rozwi膮zywania nie mam pomys艂贸w jak to zrobi膰 (nie mog臋 ogarn膮膰 jakie poprawne dzia艂ania wykona膰 aby osi膮gn膮膰 po偶膮dany efekt).

Wydaje mi si臋 , 偶e brakuje mi \"zmys艂u matematycznego\". Moje pytanie do Was brzmi : czy jestem si臋 w stanie tego wyuczy膰 poprzez wykonywanie kolejnych dzia艂a艅 czy mam sobie da膰 spok贸j ze studiami ? ( przynajmniej tymi z matematyk膮 z kt贸r膮 zawsze mia艂em problemy) .

Mo偶e jest tu jaki艣 nauczyciel kt贸ry mia艂 do艣wiadczenie z podobnymi elementami jak ja a mo偶e kto艣 po prostu pos艂u偶y dobr膮 rad膮 . Pozdrawiam serdecznie.

tumor
post贸w: 8070
2014-10-06 20:28:15

Wi臋kszo艣膰 ludzi radzi sobie z problemami, gdy problemy s膮 bliskie. To znaczy 艂atwiej rozwi膮zuj膮 r贸wnania w liczbach rzeczywistych (najlepiej wymiernych dodatnich) analogicznie do r贸wna艅 w sklepach czy rozliczeniach podatkowych. ;) Natomiast trudniej im przychodzi rozwi膮zanie analogicznych r贸wna艅 macierzowych, kt贸re nie s膮 trudniejsze. Wszystko dzieje si臋 tak samo, ale na obiektach, kt贸rych ludzie zazwyczaj nie spotykaj膮 w realnym 偶yciu.

S膮dz臋, 偶e odpowiednio du偶o zada艅 wykonanych na macierzach przyzwyczai Ci臋 do nich na tyle, 偶e zaczniesz w pewien naturalny spos贸b rozumie膰, co trzeba zrobi膰, by osi膮gn膮膰 efekt.

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj