Uklad rownan
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Wiadomo艣膰 |
1963 post贸w: 1 | 2014-11-01 13:14:07czesc wszystkim uzytkownikom ja osobiscie nie mam z matematyka wiele do czynienia i mimo to mam problem (corka) moze ktos z tego forum wybawi mnie z opresji problem mamy uklad rownan jedno rownanie jest row.pierwszego stopnia a drugie row. jest row.drugiego stopnia uklad ma dwa rozwiazania ok. nasz problem polega na tym, ze jedno z tych rozwiazan jest po prostu nielogiczne to tak jak bym twierdzil, ze 1litr wody nie zmiesci sie w beczce o poj.300l co z tym fantem zrobic. Moje pytanie czy moge to rozwiazanie jako nierozsadne po prostu wykluczyc i drugie rozwiazanie potraktowac jako rozw.ostateczne? z gory dziekuje za pomoc |
tumor post贸w: 8070 | 2014-11-01 14:01:58Tak. Gdy si臋 rozwi膮zuje uk艂ad r贸wna艅, mo偶na odrzuci膰 cz臋艣膰 jego wynik贸w. Zapisuj膮c uk艂ad r贸wna艅 warto od razu przemy艣le膰 za艂o偶enia dotycz膮ce rozwi膮zania. Na przyk艂ad gdy chcemy w geometrii wylicza膰 d艂ugo艣膰 jakiego艣 odcinka, to wiemy, 偶e b臋dzie to d艂ugo艣膰 dodatnia. Czyli przyjmiemy za艂o偶enie $x>0$, a po rozwi膮zaniu uk艂adu odrzucimy wszystkie rozwi膮zania, w kt贸rych $x$ tego za艂o偶enia nie b臋dzie spe艂nia膰. Podobnie dodatnie b臋d膮 ceny produkt贸w w sklepie czy czas jazdy poci膮gu ze stacji A do stacji B. W takich przypadkach z 偶ycia wzi臋tych przyjmuje si臋 dodatkowe za艂o偶enia i odrzuca rozwi膮zania, kt贸re tych za艂o偶e艅 nie spe艂niaj膮. ---- No i mo偶esz tu wpisa膰 zadanie i rozwi膮zanie, to kto艣 oceni, czy wszystko jest ok. |
lwg post贸w: 28 | 2014-12-06 06:26:13Nie ma rozwi膮za艅, kt贸re za艂o偶e艅 nie spe艂niaj膮. Istniej膮 definicje rozwi膮za艅: uk艂adu, r贸wnania, nier贸wno艣ci, ... . Definicja (jednoznaczne okre艣lenie), to zwi臋z艂e wy艂uszczenie \' tre艣ci poj臋cia lub tre艣ci nazwy lub tre艣ci symbolu\' (definiendum) - czyli 艣cis艂e obja艣nienie znaczenia wyrazu poprzez ustalenie zawartos膰i takich tre艣ci tego wyrazu za pomoc膮 precyzyjnie dobranych znanych \'poj臋膰 pierwotnych i poj臋膰 okre艣lonych poprzednio w systematycznym wyk艂adzie danej teorii\' (definiens-cz艂on definiuj膮cy), aby znaczenie definiendum (cz艂onu zdefiniowanego) by艂o jednoznaczne. W definicji -\"kolokacja: zwi膮zek wyraz贸w, kt贸rego znaczenie wynika ze znaczenia jego sk艂adnik贸w.\" [1] [1] http://pl.wiktionary.../wiki/kolokacja http://lwgula.pl.tl/ |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2014-11-01 13:14:07