logowanie

matematyka » forum » matematyka » temat

Definicja deltoidu

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorWiadomo艣膰

agus
post贸w: 2387
2014-11-24 21:21:14

Dziewczynka z klasy VI zapyta艂a mnie, czy kwadrat i romb to deltoidy? (Jako艣 nie pasowa艂o jej to.)

Wg mnie nie.Zawsze s膮dzi艂am, 偶e deltoid to czworok膮t, kt贸ry ma dwie pary bok贸w s膮siednich r贸wnych, ale 偶adnej pary r贸wnoleg艂ych.

Dziewczynka pokaza艂a mi wtedy podr臋cznik Nowej Ery do klasy VI, w kt贸rym deltoid jest zdefiniowany jako czworok膮t, kt贸ry ma dwie pary bok贸w s膮siednich r贸wnych. I tyle.

Co Wy o tym my艣licie?
Jak jest naprawd臋/poprawnie?
Podajcie jakie艣 wiarygodne 藕r贸d艂a.
W internecie nie znalaz艂am jednoznacznej odpowiedzi.

Mariusz 艢liwi艅ski
post贸w: 489
2014-11-25 20:43:43

Og贸lnie deltoidy nale偶膮 do rodziny trapezoid贸w, a ta z trapezami nie ma nic wsp贸lnego poza liczb膮 bok贸w i k膮t贸w.

Zacytowana definicja:
... czworok膮t, kt贸ry ma dwie pary bok贸w s膮siednich r贸wnych.

Je艣li ma dok艂adnie dwie pary bok贸w s膮siednich r贸wnej d艂ugo艣ci, to wszystko si臋 zgadza.
//---------------

Pozostaje jeszcze nazewnictwo tego czworok膮ta. Nie wiem kto i kiedy wprowadzi艂 taka nazw臋, ale jest okropna. Jest taka krzywa - deltoida, i jest ona wyznaczona przez punkt trzykrotnie mniejszego okr臋gu toczonego wewn膮trz wi臋kszego. Tu nazewnictwo nawi膮zuje do delty, a nasz latawiec nazwano deltoidem nie wiedzie膰 czemu.

Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2014-11-25 20:52:10 przez Mariusz 艢liwi艅ski

panrafal
post贸w: 174
2014-11-30 18:05:30

Mo偶e dlatego, 偶e zazwyczaj spotykane deltoidy wygl膮daj膮 jakby kto艣 po艂膮czy艂 dwa znaki delta o r贸偶nych rozmiarach.

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj