Kombinacja, wariancja, permutacja, kiedy, co zostasowa膰?
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Wiadomo艣膰 |
matmajestok post贸w: 1 | 2015-11-13 23:50:26Dzie艅 dobry, mam problem ze zrozumieniem statystyki, mianowicie, nie wiem kiedy co stosowa膰, tak samo nie wie nikt z grupy, a kolokwium tu偶 tu偶. Sk膮d wiadomo kiedy zastosowa膰 kombinacje, wariancj臋, permutacj臋 lub mo偶e jeszcze co艣 innego? Na kolokwium mog臋 mie膰 wzory, ale musz臋 wiedzie膰 jakie u偶y膰 w danym zadaniu. Prosi艂bym jeszcze o wyja艣nienie czym jest dystrybuanta i odchylenie, czytam i szukam du偶o definicji, ale nigdzie nie mog臋 znale藕膰 u偶ytecznej odpowiedzi. Pozdrawiam |
tumor post贸w: 8070 | 2015-11-14 09:27:38Mo偶e zmie艅 studia na jakie艣 fryzjerstwo? Nie znasz nawet nazw tego, co masz stosowa膰. Gdy szukasz informacji, to mijasz bardzo wiele u偶ytecznych informacji, bo nie umiesz ich zrozumie膰. Jedno, 偶e nie b臋dziesz w stanie rozwi膮za膰 zada艅. Drugie, 偶e nawet nie zrozumiesz odpowiedzi na kolokwium, gdy je od kogo艣 艣ci膮gniesz. Kombinacja to podzbi贸r, czyli nie zwracamy uwagi na kolejno艣膰. Permutacja to tyle co przestawienie element贸w, ustawienie ich w innej kolejno艣ci. Wariacja bez powt贸rze艅 to tyle, co wybranie cz臋艣ci element贸w i ustawienie ich w pewnej kolejno艣ci. Mo偶na zatem rozumie膰 wariacj臋 jako zastosowanie jednocze艣nie kombinacji i permutacji. Wariacja z powt贸rzeniami to ci膮g element贸w, przy tym elementy mog膮 si臋 powtarza膰. Wszystkie konieczne definicje s膮 艂atwo dost臋pne w j臋zyku polskim. W jakim innym j臋zyku mam ich poszuka膰, 偶eby si臋 sta艂y dla Ciebie zrozumia艂e i u偶yteczne? Dystrybuanta F to prawostronnie ci膮g艂a niemalej膮ca funkcja o granicy 0 w minus niesko艅czono艣ci, granicy 1 w plus niesko艅czono艣ci, opisuj膮ca rozk艂ad prawdopodobie艅stwa $F(x)=P((-\infty,x])$ lub dla zmiennej losowej $F(x)=P(X\le x)$ Odchylenie standardowe to pierwiastek wariancji, wariancja to 艣rednia warto艣膰 kwadratu r贸偶nicy warto艣ci zmiennej losowej i jej warto艣ci oczekiwanej. Mam taki pomys艂, 偶eby ludzie, kt贸rzy dostaj膮 dyplom na kt贸ry nie zas艂uguj膮, szli potem do lekarzy czy prawnik贸w, kt贸rzy dyplom uzyskali tak samo. Jak si臋 zapatrujesz na m贸j pomys艂? |
lysolbysol post贸w: 1 | 2018-04-15 22:20:21Ja proponuje przesta膰 cwaniakowa膰 w internecie, bo tym samym reprezentujesz osob臋 kt贸ra nie radzi sobie w rzeczywisto艣ci przez ci膮gl膮 frustracj臋. A wzor贸w w por贸wnaniu do spo艂ecznych zachowa艅 jest znacznie pro艣ciej si臋 nauczy膰. |
tumor post贸w: 8070 | 2018-04-16 07:25:03Nawet si臋 mo偶emy um贸wi膰, 偶e ja b臋d臋 chodzi艂 do lekarzy i prawnik贸w kompetentnych, ale nieuprzejmych, a Ty do uprzejmych, ale niekompetentnych, kt贸rzy wierz膮, 偶e zawsze mog膮 si臋 nauczy膰. ;) |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2015-11-13 23:50:26