logowanie

matematyka » forum » matematyka » temat

Przygotowanie do matury rozszerzonej

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorWiadomo艣膰

greenhorn
post贸w: 2
2016-10-23 11:00:59

Witam. Za 27 tygodni matura, mam zamiar napisa膰 r贸wnie偶 matematyk臋 rozszerzon膮. Jestem w 4 kl. technikum, mia艂em matematyk臋 rozszerzon膮 od 2 klasy, ale m贸j stosunek do niej by艂 troch臋 olewaj膮cy. Podstawy rozszerzenia zapewne znam, ale przez te 27 tygodni chc臋 powt贸rzy膰 ca艂y materia艂 z 2 i 3 klasy i przygotowa膰 si臋 porz膮dnie do matury. Mam zamiar na matematyk臋 po艣wi臋ci膰 oko艂o 8h tygodniowo. I tutaj nasuwaj膮 si臋 3 pytania:

1. W jaki spos贸b zorganizowa膰 powt贸rki? I艣膰 lekcjami po kolei, czy w inny spos贸b?
2. Czy zbi贸r Kie艂basy do powt贸rki z rozszerzenia jest dobry?
3. S膮 realne szanse, abym zd膮偶y艂 powt贸rzy膰 wszystko w te oko艂o 6 miesi臋cy i zda艂 matur臋 rozszerzon膮 na mniej wi臋cej 60-70%? Z podstaw膮 raczej nie mam problem贸w.

Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedzi.

tumor
post贸w: 8070
2016-10-23 17:24:49

1. W matmie pewne rzeczy wynikaj膮 z innych. Jest bez sensu, gdy si臋 najpierw robi wnioski, a dopiero potem podstawy, z kt贸rych zosta艂y wyprowadzone.

Jednocze艣nie jednak po drodze mo偶na czasem i艣膰 r贸偶nymi drogami. R贸偶ne podr臋czniki stosuj膮 r贸偶n膮 kolejno艣膰, ale podstawowym wymogiem jest, by by艂a racjonalna. Proponuj臋 i艣膰 tym torem. Wzi膮膰 dowolny podr臋cznik z zadaniami podstawa+rozszerzenie, robi膰 tylko po 2 ostatnie przyk艂ady z ka偶dego zadania na podstaw臋 i wszystkie przyk艂ady z zada艅 na rozszerzenie.

2. Zawsze polecam stare zbiory, z lat osiemdziesi膮tych i wczesnych dziewi臋膰dziesi膮tych. Opr贸cz tego zadania z matur rozszerzonych po roku 2004. Stare zadania s膮 r贸偶norodne, a zrobienie wielu z nich nie przygotowuje do dok艂adnie takich samych zada艅 na maturze (bo nie b臋dzie takich samych zada艅), ale uczy my艣le膰. Wiele starych zada艅 wymaga wi臋cej samodzielno艣ci ni偶 podstawowe zadania wsp贸艂czesne, a samodzielnego my艣lenia ludziom przede wszystkim brakuje.
Nic nie mam do Kie艂basy, ale zbytnie skupianie si臋 na schematach maturalnych jest zawsze z艂e, im wi臋cej r贸偶norodnych zada艅 si臋 robi, tym lepiej (mo偶e jakie艣 zadania z olimpiad?)

3. My艣lenie jest podstawow膮 r贸偶nic膮 mi臋dzy matur膮 podstawow膮 i rozszerzon膮. Je艣li dobrze rozumiesz podstawy, to prawie nie potrzebujesz poznawa膰 nowej wiedzy do rozszerzonej. K艂opot w \"dobrze rozumie膰\". Wielu uczni贸w umie rozwi膮za膰 zadania z podstawowej matury bez ich zrozumienia. To im nie daje nic na maturze rozszerzonej.
Sama ilo艣膰 wiedzy mi臋dzy matur膮 podstawow膮 i rozszerzon膮 to par臋 godzin obja艣nie艅 i ju偶. Da si臋 spokojnie o tym opowiedzie膰 w jeden dzie艅. Natomiast nie oznacza to, 偶e po jednym dniu kto艣 staje si臋 zdolny do rozwi膮zywania zada艅.

Zadania na rozszerzenie 艂膮cz膮 wiedz臋 z kilku dzia艂贸w matematyki, na podstawie praktycznie tego nie ma. Zadanie z wielomianem rozwi膮zuje si臋 jak z wielomianem, a zadania z trygonometri膮 wymagaj膮 tylko paru wzor贸w z trygonometrii. Natomiast zadanie na maturze rozszerzonej niekoniecznie krzyczy od razu, jakim sposobem nale偶y je rozwi膮za膰. To jest kwestia samodzielnej analizy problemu. Trudno tego nauczy膰. Wynik z matury podstawowej nie m贸wi, czy kto艣 b臋dzie w stanie.

Je艣li chodzi o sam czas, to na powt贸rzenie na g艂os ca艂ego materia艂u 8h mo偶e by mi nie starczy艂o, ale 16 na pewno (z dowodami). Czyli gdyby艣 nie mia艂 przestoj贸w i wolnego chwytania, to starcz膮 2 tygodnie w Twoim tempie + umiej臋tno艣膰 samodzielnego kombinowania. Je艣li jednak olewa艂e艣 matm臋, to prawdopodobnie b臋dziesz mie膰 przestoje, kt贸re ten czas znacznie wyd艂u偶膮. Proponuj臋 nie schodzi膰 poni偶ej 8h tygodniowo, je艣li chcesz zd膮偶y膰. Przy tym wi臋kszo艣膰 z tych 8h niech jest rozwi膮zywaniem nietypowych zada艅, gdy nie znasz z g贸ry metody ich rozwi膮zania. Gdy z g贸ry znasz metod臋 rozwi膮zania zadania (bo np poszuka艂e艣 podobnego, a teraz po prostu zmieniasz dane), to uczysz si臋 minimalnie.

greenhorn
post贸w: 2
2016-10-23 18:34:30

Dzi臋ki za odpowied藕. Te偶 nie lubi臋 uczy膰 si臋 schemat贸w, lecz ch臋膰 uzyskania w miar臋 dobrego wyniku z tej matury zmusza mnie do tego, aby przygotowa膰 si臋 przez te p贸艂 roku w艂a艣nie g艂贸wnie pod k膮tem matury, a sporo ludzi potwierdza, 偶e zadanka s膮 do艣膰 schematyczne.

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj