logowanie

matematyka » forum » matematyka » temat

Wierzchołek funkcji

ostatnie wiadomości  |  regulamin  |  latex

AutorWiadomość

m31
postów: 2
2018-01-17 23:00:01

witam
wystarczy odbić funkcję, odwrócić ją i porównać, żeby znaleźć wierzchołek

funkcja wyjściowa :
$y = (x-1)^2+2$

funkcja odbita:
$y = -(x-1)^2+2$

porównanie:

$x^2 - 2x + 1 + 2 = -(x^2-2x+1)+2$
$x^2 - 2x + 1 + 2 = -x^2 + 2x - 1 + 2$
$x^2 - 2x + 3 = -x^2 + 2x + 1$
$2x^2 - 4x + 2 = 0$

delta $ = b^2 - 4ac$
delta $ = -4^2 - 4*2*2$
delta $ = 16 - 16 = 0$

wierzchołek
$x = -b / 2a$
$x = - ( -4 ) / 4$
$x = 1$

nie wiem jak liczyć y wierzchołka



Wiadomość była modyfikowana 2018-01-17 23:00:19 przez m31
strony: 1

Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj





© 2017 Mariusz Śliwiński      o serwisie | kontakt online: 30 drukuj