U艣rednianie wyniku z pomiaru kierunku wiatru.
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Wiadomo艣膰 |
mick15 post贸w: 1 | 2018-11-14 08:38:39Witam wszystkich forumowicz贸w to m贸j pierwszy post tutaj. Mam zadanie, kt贸re sprawia mi problem mianowicie. Dostaj臋 co minut臋 wynik pomiaru pr臋dko艣ci i kierunku wiatru. Po 15 minutach mam u艣redni膰 obie warto艣ci. Z pr臋dko艣ci膮 nie ma problemu sumuj臋 i dziel臋 przez 15. Natomiast problem mi sprawia jak u艣redni膰 kierunek wiatru. Dane z kierunku s膮 podawane w warto艣ciach 0 do 360 (prz czym 0 to jest kierunek N, 90 - to E). Poniewa偶 porywy wiatru powoduj膮, 偶e kierunkowskaz nie jest stabilny to poszczeg贸lne pomiary mog膮 si臋 do艣膰 sporo r贸偶ni膰. Mam zamiar odrzuci膰 dwie skrajne pr贸bki odbiegaj膮ce od 艣redniej z tych 15 pomiar贸w. Tylko jak wyliczy膰 t膮 艣redni膮 kiedy wyniki przechodz膮 prze punkt 0 (raz s膮 np. 350, a raz 15 stopni)??? |
tumor post贸w: 8070 | 2018-11-14 20:13:43Mo偶na ka偶dy k膮t zapisa膰 w postaci wektora $\alpha \mapsto (cos(\alpha),sin(\alpha))$ nast臋pnie doda膰 wszystkie wektory, uzyskany wektor wypadkowy wyznacza w pewnym sensie \"艣redni\" kierunek wiatru. |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2018-11-14 08:38:39