Prawdopodobnie durne pytanie
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Wiadomo艣膰 |
kwantyfikator post贸w: 1 | 2019-05-20 11:31:57Witam, Mam k艂opot z popularnym w sieci zadaniem 6:2(1+2)=? Wiem, 偶e kr贸luj膮 dwie odpowiedzi 1 oraz 9. Ca艂o艣膰 oczywi艣cie rozbija si臋 o kolejno艣膰 wykonywania dzia艂a艅. Zwolennicy wyniku=9 wykonuj膮 dzia艂anie w nawiasie, opuszczaj膮 nawias i licz膮 od lewej do prawej. Ja natomiast sk艂aniam si臋 w stron臋 wyniku=1. Mianowicie od razu kojarzy mi si臋 to zadanie z zapisami typu 6:2x , gdzie x=1+2. A przecie偶 w takim zapisie (kt贸ry mo偶na przecie偶 zapisa膰 6:2*x) nie wykonujemy najpierw dzielenia 6:2, a nast臋pnie mno偶enia przez x.... Wiem, 偶e pierwotne zadanie ma na tyle proste rachunki, 偶e wprowadzanie x jest zb臋dne, jednak chodzi mi o pewn膮 zasad臋. Je艣li rozwi膮zaniem ma by膰 9 (do czego nie mog臋 si臋 przekona膰), to dlaczego zadanie z nawiasem oblicza si臋 inaczej ni偶 z x? Je艣li moje rozumowanie jest nielogiczne, to r贸wnie偶 prosz臋 o wskazanie b艂臋du - chcia艂abym zrozumie膰. Z g贸ry dzi臋kuj臋 za pomoc ![]() |
agus post贸w: 2387 | 2019-05-27 22:23:30Poprawny wynik to 9. Zgodnie z kolejno艣ci膮 dzia艂a艅 najpierw wykonujesz dodawanie. Otrzymasz 6:2 $\cdot$3 Masz teraz : i $\cdot$, kt贸re wykonujesz po kolei, od lewej do prawej. : i $\cdot$s膮 \"r贸wnoprawne\", wi臋c nie mo偶esz wykona膰 najpierw mno偶enia. |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2019-05-20 11:31:57