Niestabilne orbity okresowe (i inne zagadnienia z teorii chaosu) - pro艣ba o pomoc
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Wiadomo艣膰 |
rkwadrat post贸w: 1 | 2020-06-16 10:57:58Dzie艅 dobry wszystkim, to m贸j pierwszy post na tym forum. Chcia艂bym uprzejmie zapyta膰, czy w gronie forumowicz贸w jest osoba, kt贸ra mia艂a ju偶 praktyczn膮 styczno艣膰 z analiz膮 szereg贸w czasowych, kt贸re s膮 tworzone w oparciu o uk艂ady chaotyczne? To co mnie szczeg贸lnie interesuje w pierwszej kolejno艣ci to spos贸b wyznaczania niestabilnych orbit okresowych (UPO, unstable periodic orbit). Pr贸buj臋 samodzielnie zg艂臋bi膰 ten temat, jednak moja wiedza nie pozwala mi na wykorzystanie w praktyce wielu r贸偶nych wzor贸w matematycznych, kt贸re znalaz艂em w licznych opracowaniach naukowych na ten temat. Mo偶e jest kto艣, kto mia艂 ju偶 okazj臋 takie orbity wyznacza膰 i b臋dzie mia艂 troch臋 czasu by pom贸c mi zrozumie膰 jak si臋 do tego zabra膰? Pozdrawiam! ps. interesuj膮 mnie te偶 inne zagadnienia, jak obliczanie atraktora, ustalanie liczby wymiar贸w, w kt贸rych atraktor si臋 znajduje, ustalanie wymiaru fraktalnego szeregu czasowego itd... ale mo偶e najpierw te UPO, bo nie daj膮 mi spokoju od paru dni ;) |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2020-06-16 10:57:58