Liczby naturalne, zadanie nr 240
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
grabos post贸w: 51 | 2011-03-21 17:57:04Cztery przyjaci贸艂ki. Ania, Beata, Celina i Dominika spotykaj膮 si臋 u jednej z nich i w pewnym momencie m贸wi膮: Ania: Nie jestem tutaj ani najm艂odsza ani najstarsza Beata: ;Jestem najstarsza z naszej czw贸rki Celina: ;Ja nie jestem najm艂odsza Dominika: ;A ja jestem tutaj najm艂odsza Jedna i tylko jedna z nich sk艂ama艂a. Ustali膰 kolejno艣膰 czterech przyjaci贸艂ek, od najm艂odszej do najstarszej. W formularz wpisa膰 odpowied藕 w postaci wyrazu czteroliterowego (z pierwszych liter imion przyjaci贸艂ek, pisz膮c je od lewej do prawej, od najm艂odszej do najstarszej). |
petrus post贸w: 64 | 2011-04-05 20:42:21Kt贸ra b臋dzie najm艂odsza? Dominika m贸wi 偶e ona jest najm艂odsza, gdyby sk艂ama艂a, inna by艂aby najm艂odsza, ale Ania zaprzecza, Beata zaprzecza i Celina te偶 zaprzecza, k艂ama艂a tylko 1, wi臋c Dominika m贸wi prawd臋 i jest najm艂odsza. Kto k艂amie? Dominik臋 za艂atwi艂em wy偶ej, ja wi臋c odrzucam, z pozosta艂ych: je艣li Ania k艂amie musia艂aby by膰 najstarsza (nie najm艂odsza, bo najm艂odsza jest Dominika), ale w贸wczas k艂ama艂a by te偶 Beata, k艂ama艂a 1, wi臋c Ania m贸wi艂a prawd臋. Celina m贸wi prawd臋, bo faktycznie nie jest najm艂odsza. K艂ama艂a Beata, a reszta m贸wi艂a prawd臋, oto kolejno艣膰 Najstarsza jest Celina, tylko ona mo偶e by膰 najstarsza nie k艂ami膮c Druga jest Beata, lub Ania, nie da si臋 doj艣膰 kt贸ra, Najm艂odsza jest Dominika. Oto kolejno艣膰 literowo: CABD, lub: CBAD. P.S. tego typu zadanie powinno by膰 raczej w zak艂adce zadania r贸偶ne, a nie Szko艂a Podstawowa, zadanie wymaga du偶o my艣lenia... |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2011-03-21 17:57:04