logowanie

matematyka » forum » szkoła podstawowa » zadanie

Liczby naturalne, zadanie nr 431

ostatnie wiadomości  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwiązanie

nika2
postów: 10
2012-03-01 20:44:05

Pociąg wiezie 55000kg węgla w 49 wagonach 10-tonowych i 15tonowych.Ile jest wagonów 10tonowych, a ile 15 tonowych?


rafal
postów: 254
2012-03-01 21:06:27

chyba 550 ton czyli 550000kg

na pewno w każdym wiezie 10 ton

$49\times10 ton =490 ton$

550 ton - 490 ton = 60 ton

15 ton - 10 ton = 5 ton

$60 ton \div 5 ton = 12$

49-12=37

odp.:10 ton-37, 15 ton-12



strony: 1

Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj





© 2017 Mariusz Śliwiński      o serwisie | kontakt online: 26 drukuj