Obliczenia w geometrii, zadanie nr 749
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
magazynier post贸w: 1 | 2014-02-09 20:06:54Dzien dobry. Potrzebny mi jest walec o przekroju trapezu czy te偶 sto偶ek 艣ci臋ty. Jak zwa艂 tak zwa艂. Rzecz w tym by dach mia艂 mniejszy od podstawy. Nie znam prawid艂owej terminologii, wi臋c b臋dzie trzeba mnie poprawia膰. M贸j problem polega na tym, 偶e nie wiem jak oraz czym narysowa膰 艣cian臋 tego walca by pasowa艂a do obu k贸艂ek. Je偶eli odrysuje od cyrkla i wstawie promien gornego kola jako wysokosc to luzik - przylega, ale w贸wczas trac臋 kontrol臋 nad wysoko艣ci膮 i pochyleniem 艣ciany. Je偶eli samodzielnie dobior臋 pochy艂 to jest nazbyt lub niedostatecznie wypuk艂y/okr膮g艂y/elipsoidalny by przylega膰 do kraw臋dzi ko艂a. Dane mam na przyk艂ad: wysoko艣膰 2 promie艅 g贸ry 3 promie艅 do艂u 5 |
irena post贸w: 2636 | 2014-02-09 20:27:44To nie takie proste. 呕eby wyci膮膰 boczn膮 powierzchni臋 takiego sto偶ka 艣ci臋tego, trzeba si臋 troch臋 napracowa膰. 呕eby wyci膮膰 boczn膮 powierzchni臋 sto偶ka, trzeba narysowa膰 ko艂o, odmierzy膰 odpowiedni k膮t o wierzcho艂ku w 艣rodku ko艂a, rozci膮膰 ko艂o wzd艂u偶 promienia i \"zwin膮膰\" tak, 偶eby otrzyma膰 tak膮 \"czapeczk臋\". Przy wymiarach, kt贸re podajesz mo偶na zrobi膰 tak: Narysuj kwadrat o boku 3, a w rozwarto艣膰 cyrkla we藕 przek膮tn膮 kwadratu. Narysuj kwadrat o boku 5, a w rozwarto艣膰 cyrkla we藕 przek膮tn膮 tego kwadratu. Narysuj te 2 okr臋gi o wsp贸lnym 艣rodku. Zaznacz k膮t 艣rodkowy (o wierzcho艂ku w 艣rodku k贸艂) o mierze oko艂o $254,5^0$. Musisz wyci膮膰 taki wycinek ko艂a. Trzeba wyci膮膰 nieco wi臋cej, bo chyba trzeba zostawi膰 co艣 na sklejenie... Z wi臋kszego wycinka ko艂a wytnij mniejszy. Sklej odpowiednio. |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2014-02-09 20:06:54