Inne, zadanie nr 817
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
basiaa post贸w: 1 | 2014-04-14 17:14:08Kochani, bardzo prosz臋 o pomoc w zadaniu. Pozornie proste, ale problem jest taki, 偶e czerwone nie mo偶e by膰 takie samo co niebieski. Potrzebuj臋 szybkiego rozwi膮zania. Dzi臋ki. jakie liczby schowa艂y sie pod ko艂ami? Wpisz je. 20 - k贸艂ko jakie liczby schowa艂y sie pod ko艂ami? Wpisz je. 20 - k贸艂ko zielone - k贸艂ko zielone = 10(k贸艂ko fioletowe) k贸艂ko 偶贸艂te + k贸艂ko niebieskie + k贸艂ko niebieskie = 10 10 - k贸艂ko 偶贸艂te - k贸艂ko niebieskie = k贸艂ko czerwone 10 + k贸艂ko zielone + k贸艂ko niebieskie = k贸艂ko r贸偶owe k贸艂ko czerwone nie mo偶e by膰 tyle samo co niebieskie! |
bartoszka04 post贸w: 1 | 2015-02-26 19:30:45Wydaje mi si臋, 偶e 偶贸艂te mo偶e by膰 liczb膮 ujemn膮 -2. A niebieskie ma 6,ale nie jestem pewny. |
izzi post贸w: 101 | 2015-02-26 23:21:57Mi si臋 wydaje, 偶e czerwone zawsze b臋dzie r贸wne niebieskiemu. Je偶eli 偶贸艂te by艂oby r贸wne -2, a niebieskie 6, to wtedy r贸wnanie: k贸艂ko 偶贸艂te+ k贸艂ko niebieskie + k贸艂ko niebieskie = 10 b臋dzie prawdziwe. Ale kolejne r贸wnanie: 10-k贸艂ko 偶贸艂te - k贸艂ko niebieskie = 6 = k贸艂ko czerwone Widzimy, 偶e czerwone i niebieskie s膮 sobie r贸wne. Jakiekolwiek liczby wstawimy za 偶贸艂te i niebieskie, zawsze niebieskie i czerwone b臋d膮 sobie r贸wne. Przekszta艂膰my pierwsze r贸wnanie z u偶yciem 偶贸艂tego i niebieskiego: k贸艂ko 偶贸艂te+ k贸艂ko niebieskie + k贸艂ko niebieskie = 10 10 - k贸艂ko 偶贸艂te - k贸艂ko niebieskie = k贸艂ko niebieskie Widzimy, 偶e lewa strona w kolejnym r贸wnaniu jest tak sama, wi臋c dochodzimy do r贸wno艣ci k贸艂ko niebieskie = k贸艂ko czerwone |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2014-04-14 17:14:08