logowanie

matematyka » forum » szkoła podstawowa » zadanie

Liczby naturalne, zadanie nr 828

ostatnie wiadomości  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwiązanie

kwiatek1414
postów: 141
2014-05-07 16:11:30

Pan Rafał pracuje w odległości 15 km od domu i dojeżdża do pracy samochodem. Jego samochód spala 6,5 litra paliwa na 100 km. Litr benzyny kosztuje 5,60 zł.; W maju było 20 dni roboczych. Ile kosztowały dojazdy pana Rafała do pracy w maju?


Aneta
postów: 1255
2014-05-07 17:06:12

przez 20 dni Rafał przejechał 600 km z i do pracy:
20*2*15=600km
ile litrów spalił
100km-6,5l
600lm-x

x=39l
cena za 39 l
39*5,6=218,4 zł


mamisu
postów: 11
2016-02-27 17:19:37

20 dni=15*20=300 km
ilość litrów:3*6,5=19,5l
cena:19,5*5,6=109,2
odpowiedz:Pan Rafał zapłaci 109,2 zł.

strony: 1

Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj





© 2017 Mariusz Śliwiński      o serwisie | kontakt online: 6 drukuj