Algebra, zadanie nr 1408
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
galoon post贸w: 2 | 2013-06-08 09:57:48Musz臋 zbada膰 przebiegu zmienno艣ci funkcji: $y=e^xcosx$ Przegl膮da艂em tematy krok po kroku podobne zadania. Ale nie idzie mi na tym przyk艂adzie. 1.Mam dziedzin臋 $x\inR$ 2. OX $ 0=cosx$ Dalej nie wiem jak to poprawnie zapisa膰 $x= \pi*n - \pi/2 $,$n\inC+?$ OY To tu b臋dzie $y=1$ 3.Granice ,asymptoty ca艂kiem nic nie wychodzi. M贸g艂by kto艣 to rozwi膮za膰 do ko艅ca? Lub przynajmniej granice i asymptoty dalej por贸wnanie pochodnych 1 i 2 rz臋du nie powinno sprawi膰 mi problemu. Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2013-06-08 10:01:33 przez galoon |
galoon post贸w: 2 | 2013-06-08 09:59:58Poprawiony tex Musz臋 zbada膰 przebiegu zmienno艣ci funkcji: $y=e^xcosx$ Przegl膮da艂em tematy krok po kroku podobne zadania. Ale nie idzie mi na tym przyk艂adzie. 1.Mam dziedzin臋 $x\inR$ 2. OX $ 0=cosx$ Dalej nie wiem jak to poprawnie zapisa膰 $x= \pi*n - \pi/2 n\inC+?$ OY To tu b臋dzie $y=1$ 3.Granice ,asymptoty ca艂kiem nic nie wychodzi. M贸g艂by kto艣 to rozwi膮za膰 do ko艅ca? Lub przynajmniej granice i asymptoty dalej por贸wnanie pochodnych 1 i 2 rz臋du nie powinno sprawi膰 mi problemu. |
tumor post贸w: 8070 | 2013-06-11 15:40:45olaboga, co tu mo偶e nie wychodzi膰? $e^x$ ma oczywiste granice $0$ w $-\infty$ $+\infty$ w $+infty$ Natomiast $cosx$ w $+\infty$ granicy nie ma. Zatem $\lim_{x \to -\infty}e^xcosx=0$ ($cosx$ ograniczony) $\lim_{x \to +\infty}e^xcosx$ nie istnieje ($cosx$ b臋dzie czasem $\pm 1$, czyli w艣r贸d granic cz臋艣ciowych b臋dzie $-\infty$ i $+\infty$) Analogicznie $\frac{e^xcosx}{x}$ w $-\infty$ ma granic臋 $0$, w $+\infty$ granicy nie ma wcale. Czyli lewostronna asymptota $y=0$ jest, prawostronnej nie ma. |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2013-06-08 09:57:48