logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Matematyka dyskretna, zadanie nr 1776

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

panbam
post贸w: 2
2013-12-03 20:08:34

Witam,

Mam problem z zadaniem, w kt贸rym musz臋 udowodni膰 wyra偶enie zasad膮 indukcji matematycznej. Chodzi o to, 偶e nie mam poj臋cia jak si臋 za to zabra膰, bo ci膮gle mi co艣 nie wychodzi i nie wiem jak z tym ruszy膰 nawet z notatkami.

g:N+$\rightarrow$ N
$\left\{\begin{matrix} g(1)=1 \\ g(n+1)=2g(n)-1 \end{matrix}\right.$

n$\ge$1

Nie prosz臋 o rozwi膮zanie, tylko o wskaz贸wki - chcia艂bym si臋 tego nauczy膰, a nie tylko spisa膰 i ola膰.
Pozdrawiam

tumor
post贸w: 8070
2013-12-03 20:39:51

A co to znaczy \"udowodni膰 wyra偶enie\"?
Masz zdefiniowan膮 rekurencyjnie funkcj臋, a konkretniej ci膮g. Dowodzi si臋 jakiej艣 tezy, czyli ZDANIA. Wyra偶enie nie jest zdaniem.

Mo偶e masz zapisa膰 wz贸r funkcji bez u偶ycia rekurencji? Czyli rozwik艂a膰 rekurencj臋? Polecenie te偶 trzeba umie膰 poda膰 :)

panbam
post贸w: 2
2013-12-03 21:01:34

Tak my艣la艂em, 偶e napisa艂em co艣 藕le w moim wo艂aniu o pomoc :) Niestety pani Doktor strasznie szybko lecia艂a z zadaniami na 膰wiczeniach i nie mam dok艂adnego polecenia. To zadanie dostali艣my do domu jako analogiczne do tych, kt贸re robili艣my na zaj臋ciach. W poprzednich zadaniach tak偶e mieli艣my zdefiniowany rekurencyjnie ci膮g nast臋pnie by艂o sprawdzenie dla n=1, p贸藕niej za艂o偶enie dla pewnego \"k\" i ostatni krok to dowie艣膰 prawdziwo艣膰 dla \"k+1\".

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj