logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Algebra, zadanie nr 1855

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

gti
post贸w: 2
2014-01-03 10:40:47

Witam

Pisz臋 tutaj, poniewa偶 potrzebuj臋 pomocy w przekszta艂ceniu wzoru potrzebnego do mojej pracy. W sieci nigdzie nie znalaz艂em aby kto艣 tego dokona艂.
Wz贸r:
Dv=1,305$\cdot\frac{(a\cdot b)^{0,625}}{(a+b)^{0,245}}$

Warto艣膰 Dv jest znana, natomiast chodzi o wyznaczenie a albo b, poniewa偶 jedna z nich tak samo jak Dv b臋dzie podstawiana.

Gdyby kto艣 by艂 zainteresowany jest to wz贸r na 艣rednic臋 r贸wnowa偶n膮 przy sta艂ym nat臋偶eniu przep艂ywu w kanale prostok膮tnym o wymiarach AxB. Po prostu mam kana艂y okr膮g艂e a chce je zamieni膰 na prostok膮tne o tym samym nat臋偶eniu przep艂ywu (opory si臋 nie zmieniaj膮, jedynie pr臋dko艣膰)

gti
post贸w: 2
2014-01-03 17:35:42

Znalaz艂em jeszcze inn膮 form臋 wzoru:

d=1,27$\cdot\sqrt[5]{\frac{(a\cdot b)^3}{a+b}}$

Zale偶y mi na wyznaczeniu a albo b sam pr贸bowa艂em ale jako艣 nie mog臋 doprowadzi膰 do ostatecznej postaci

tumor
post贸w: 8070
2014-01-03 21:17:31

Po drobnych przekszta艂ceniach $ (\frac{1,27}{d})^5=\frac{a+b}{a^3b^3}$

podstawi臋 $Q=(\frac{1,27}{d})^5$ bo mi si臋 nie chce przepisywa膰

$a^3Q=\frac{a+b}{b^3}$ czyli

$a^3Q-\frac{a}{b^3}-\frac{1}{b^2}=0$

Je艣li podstawimy jeszcze $R=-\frac{1}{b^3}$ i $S=-\frac{1}{b^2}$ to mamy r贸wnanie
$Qa^3+Ra+S=0$, czyli wielomian, a jeszcze go nieco u艂adnimy do postaci kanonicznej

$a^3+\frac{R}{Q}a+\frac{S}{Q}=0$

Nast臋pnie skorzystamy z metody G. Cardano. :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_sze%C5%9Bcienne#Rozwi.C4.85zywanie_r.C3.B3wna.C5.84_kanonicznych

Dasz rad臋? Wzory te s膮 do艣膰 m臋cz膮ce, ale daj膮 rozwi膮zania. :)
No i masz te偶 do wyboru rozwi膮zania numeryczne, przybli偶one.

Artyku艂 z wikipedii polecam przeczyta膰, bo tre艣ci tam jest du偶o. Wyprowadzenie wzor贸w nie jest Ci chyba potrzebne, wystarczy podsumowanie.
Nie wiem te偶, czy potrzebujesz rozwi膮za艅 zespolonych. Og贸lnie po doprowadzeniu r贸wnania do wielomianu trzeciego stopnia (najlepiej w postaci kanonicznej) jest jasna metoda walczenia z tym dalej. :)

Pozytywne, 偶e w og贸le da si臋 to rozwi膮za膰 :P

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj