logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Algebra, zadanie nr 1981

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

davidd
post贸w: 5
2014-01-27 23:35:54

3. Obliczy膰.

$
z ^{3} - i =0
$
$
z = \sqrt[3]{i} \sqrt[3]{i} = w \Leftrightarrow w ^{3} = i
$
wi臋c
$
\left| w\right| ^{3} (cos (3\psi) + isin(3\psi ) = \left| i\right| (cos \alpha + isin \alpha ) \left| w\right| ^{3} = i \left| w\right| = \sqrt[3]{i} \psi = \frac{ \alpha + 2k \pi }{3}
$

No nie wiem co wstawi膰 za k膮t alfa. Co wi臋cej, czy to co napisa艂em ma sens?

tumor
post贸w: 8070
2014-01-28 10:47:32

Literka $w$ jest zb臋dna, to ta sama liczba co $z$.

Natomiast rzeczywi艣cie
$z^3=i$
$z=\sqrt[3]{i}=\sqrt[3]{|i|}(cos\alpha+isin\alpha)$ gdzie $\alpha=\frac{arg(i)}{3}+\frac{2k\pi}{3}$, dla $k=0,1,2$

---

O co chodzi.
Je艣li masz liczb臋 zespolon膮 $w=a+bi=|w|(cos\alpha+isin\alpha)$, to jej trzecia pot臋ga ma d艂ugo艣膰 $|w|^3$, natomiast k膮t (czyli $arg(w)=\alpha$ mno偶ymy przez $3$).
Pierwiastkujemy odwrotnie. D艂ugo艣膰 trzeciego pierwiastka b臋dzie r贸wna $\sqrt[3]{|w|}$, a k膮t b臋dzie trzykrotnie mniejszy ni偶 $arg(w)$.

Jednak偶e pierwiastki trzeciego stopnia s膮 trzy. S膮siednie r贸偶ni膮 si臋 o k膮t $\frac{360^\circ}{3}$. Zauwa偶 bowiem, 偶e gdy we藕miemy takie pierwiastki do trzeciej pot臋gi, czyli pomno偶ymy przez $3$ ich k膮ty, to b臋d膮 si臋 r贸偶ni膰 o wielokrotno艣膰 $360^\circ$, czyli mo偶na je uto偶sami膰. St膮d wz贸r.

---

Zak艂adam, 偶e umiesz poda膰 $|i|$ oraz $arg(i)$. :)

davidd
post贸w: 5
2014-01-28 22:50:41

w艂a艣nie z tym problem. Wydaje si臋, 偶e wszystko dobrze podstawi艂em i mam

$psi = \frac{\alpha+2k\pi}{3}$

Aby teraz wylicza膰 $z$ potrzebna mi jest warto艣膰 k膮ta $\alpha$, a nie wiem w艂a艣nie jak j膮 okre艣li膰/znale藕膰...

tumor
post贸w: 8070
2014-01-29 20:51:20

:) Grunt to umie膰 czyta膰 ze zrozumieniem. :)

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj