Analiza matematyczna, zadanie nr 244
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
martita120a post贸w: 1 | 2011-11-27 17:18:15Witam, jestem nowa na forum. Prosz臋 o pomoc w rozwi膮zaniu takiego zadania: Za艂贸偶my istnienie n identycznych kapilar na metr sze艣cienny gleby (n nie zmienia si臋 wraz z wilgotno艣ci膮 gleby). Kapilary te maj膮 ko艂owe przekroje poprzeczne o promieniu r (m), przy czym r zmienia si臋 wraz z odleg艂o艣ci膮 wzd艂u偶 osi pod艂u偶nej kapilary z (m) wed艂ug r贸wnania: r/r0= (z/z0)^-q Gdzie: q - sta艂a (bezwymiarowa), a r贸wnanie przechodzi przez punkt (r0 ,z0). Narysuj wykres r(z) dla dw贸ch warto艣ci q (q=2/3 oraz q=18/35) Okre艣l dla tego przypadku wz贸r na funkcj臋 rozk艂adu obj臋to艣ci poru: f(r)dr. Mo偶e chocia偶 jaka艣 ma艂a wskaz贸wka, jak si臋 zabra膰 za narysowanie wykresu takiej funkcji, co to za rodzaj funkcji, cokolwiek. Niestety nie jestem zbyt dobra w te klocki, tak naprawd臋 jestem biologiem, no i przysz艂o mi rozwi膮za膰 takie zadanie matematyczne, do艣膰 trudne dla mnie. B臋d臋 wdzi臋czna za wszystko ;) |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2011-11-27 17:18:15