logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Algebra, zadanie nr 2462

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

onlyhope69
post贸w: 20
2014-06-23 10:06:19

Witam. Mam problem z takim zadaniem :
Dane s膮 A=(2,-1,1),B=(3,-3,3), C=(1,3,-2).
a)Wyznacz rownanie ogolne plaszczyzny $\pi$zawierajacej punkty A,B,C.
Zrobilam to w ten sposob ze stworzylam sobie wektor $\vec{AB}$ i wektor $\vec{AC}$ i pomnozylam wektorowo zeby otrzymac wektor normalny plaszczyzny.Wyszlo mi 偶e plaszczyzna bedzie miec r贸wananie : -2x+y+2z+3=0
b) Wyznacz r贸wnanie parametyczne prostej l przechodzacej przez punkty A i D gdzie D jest (dowolnym)punktem o odleglosci 3 od plaszczyzny $\pi$ takim 偶e B jest rzutem prostopadlym punktu D na plaszczyzne $\pi$.
Ten podpunkt mi nie wychodzi :( .
Mialam taki pomysl zeby zapisac rownanie parametryczne prostej l zawierajacej punkt D=(x1,y1,z1) ,wektorem rownoleglym jest wektor normalny plaszczyzny, nastepnie policzyc punkt przeciecia sie tej prostej z plaszczyzna.Wyjdzie mi t=-2x1-2z1-3-y1,wstawiam to do rownania prostej gdzie za x,y,z wstawiam (3,-3,3) jako ze to jest ten rzut. Niestety wychodzi mi sprzecznosc i niewiem gdzie jest blad w moim rozumowaniu :/.

tumor
post贸w: 8070
2014-06-23 15:21:43

a) rozwi膮zanie ok
b) skoro masz wektor prostopad艂y do p艂aszczyzny, to od wektora BD r贸偶ni si臋 on tylko d艂ugo艣ci膮 (no i by膰 mo偶e zwrotem).

Znormalizuj go i pomn贸偶 przez 3, wtedy B + ten wektor da D, a prost膮 AD zrobisz 艂atwo.

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj