logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Algebra, zadanie nr 2679

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

rufusek94
post贸w: 1
2014-10-08 21:23:19

Witam wszystkich

Wiem 偶e aby dzia艂anie by艂o 艂膮czne musi zachodzi膰 r贸wno艣膰 : (x \circy )\circz = x\circ(y\circz)
No i mam takie zadanie :
Sprawd藕 czy dane dzia艂anie jest 艂膮czne(kropki to te puste k贸艂eczka) : x\circy = xy+2
I tutaj rozwi膮zanie
L=(x\circy)\circz = (xy+2)\circz = (xy+2)z+2=xyz+2z+2
P= x\circ(y\circz) = x\circ(yz+2) = x(yz+2)+2 = xyz + 2x +2

I nie wiem sk膮d nagle mno偶y si臋 wyra偶enie przez \"z\" i dodaje jeszcze 2. Jak to si臋 robi ? Od czego tutaj zacz膮膰 ? M贸g艂by mi to kto艣 jako艣 sensownie wyt艂umaczy膰 ? Z艂apa艂em blokad臋 i nie mog臋 tego rozgry藕膰 ;-(

Tak samo w tym przyk艂adzie:
x\circy=2xy
L=(x\circy)\circz=2xy\circz=4xyz
I sk膮d tu nagle wzi臋艂o si臋 4 i mno偶enie przez te \"z\" ??

Bardzo prosz臋 wszystkich o pomoc, je偶eli m贸g艂by mi to kto艣 najpro艣ciej wyt艂umaczy膰.

Pozdrawiam.

tumor
post贸w: 8070
2014-10-09 06:24:37

no o co chodzi? Jak masz dwie liczby, to 偶eby wykona膰 dzia艂anie $\circ$, masz je pomno偶y膰 i doda膰 $2$.

Je艣li zatem wykonujesz dzia艂anie na liczbach $x,y$, to wynikiem jest $xy+2$, a je艣li wykonujesz je na liczbach $(xy+2)$ i $z$, to wynikiem jest
$(xy+2)z+2$ (tak samo te liczby mno偶ymy przez siebie i dodajemy 2 na ko艅cu).

Nie mno偶y si臋 tego wyra偶enia \"nagle\" przez $z$, popatrz, to masz przed r贸wno艣ci膮. Jest tam $(x\circ y)\circ z$, co po wykonaniu pierwszego $\circ$ daje w艂a艣nie $(xy+2)\circ z$, a to nale偶y wykona膰 zgodnie z zasad膮 dzia艂ania $\circ$.

---------------

To nazywanie \"nag艂ym\" rzeczy, kt贸ra tam jest najbardziej oczywista na 艣wiecie troch臋 przera偶a. Sk膮d si臋 nagle wzi膮艂e艣 na tym forum? O jeju.

Je艣li WIESZ, 偶e sprawdzaj膮c 艂膮czno艣膰 dzia艂ania sprawdza si臋 j膮 dla trzech argument贸w, na przyk艂ad nazwanych $x,y,z$, to czemu si臋 boisz, ze jest (nagle) $z$? Mia艂o by膰 $z$ i podobno to wiesz.

Sprawdzaj膮c 艂膮czno艣膰 jakiego艣 dzia艂ania wykonuje si臋 to dzia艂anie w r贸偶nych kolejno艣ciach.
$(x\circ y)\circ z$ oznacza wykonanie $\circ$ w nawiasie, a potem wykonanie $\circ$ na wyniku nawiasu i liczbie za nawiasem.

Podobnie $x\circ (y\circ z)$ polega na wykonaniu $\circ$ w nawiasie, a potem wykonaniu $\circ$ na liczbie przed nawiasem i wyniku z nawiasu. To w艂a艣nie jest zapisane w warunku 艂膮czno艣ci i to w艂a艣nie jest robione.

Je艣li masz kupi膰 ser, masz kartk臋 z list膮 zakup贸w, gdzie jest napisane \"ser\", to sk膮d NAGLE bierzesz ser i wk艂adasz go do koszyka? To w艂a艣nie mia艂o by膰 zrobione i to w艂a艣nie zrobiono.

Jak masz $(3*4)*7=12*7$ to sk膮d NAGLE bierze si臋 to mno偶enie przez 7? Moim zdaniem by艂o od pocz膮tku, nagle.

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj