Matematyka dyskretna, zadanie nr 2796
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
geometria post贸w: 865 | 2014-11-11 13:57:58W celu sprawdzenia pracy automatycznej obrabiarki pobiera sie probe 4-elementowa z biezacej produkcji. Kazdy element jest kwalifikowany jako I gatunku, badz II gatunku, badz jako brak. Opisz zdarzenia: a) w probie nie bedzie brakow b) w probie znajda sie co najmniej dwa braki i jeden element I gatunku c) w probie znajda sie co najmniej dwa elementy I gatunku. |
geometria post贸w: 865 | 2014-11-11 15:36:31Generalnie chodzi mi o sposob oznaczenia tego zdarzenia. Niech $A_{i}$, gdzie i=1,2,3,4. oznacza zdarzenie, w ktorym i-ty element proby jest I gatunku $B_{i}$ oznacza zdarzenie, w ktorym i-ty element proby jest II gatunku $C_{i}$ oznacza zdarzenie, w ktorym i-ty element proby jest kwalifikowany jako brak. Dobre sa te oznaczenia zdarzen? |
tumor post贸w: 8070 | 2014-11-11 15:54:58hm, nie ma 偶adnego problemu, by tak w艂a艣nie zdarzenia oznaczy膰, tylko mam pewne w膮tpliwo艣ci, czy takie oznaczenie przyniesie w tym zadaniu korzy艣ci :) Wiesz w og贸le, co to zdarzenie? |
geometria post贸w: 865 | 2014-11-11 16:23:20Wiem. To jak przykladowo je oznaczyc? |
tumor post贸w: 8070 | 2014-11-11 16:49:27Przyk艂adowo to jak chcesz. No ale wiesz, co to zdarzenie. Mo偶esz mi wypisa膰 jakie艣 przyk艂adowe elementy zdarzenia $A_2$ w tym sensie, w jakim zdefiniowa艂e艣 to zdarzenie wy偶ej? |
geometria post贸w: 865 | 2014-11-11 17:09:56$A_{2}$ zdarzenie, w ktorym drugi element jest I gatunku, ale przykladu nie potrafie za bardzo podac. |
tumor post贸w: 8070 | 2014-11-11 19:13:58Gdyby艣 napisa艂, 偶e nie wiesz, co to jest zdarzenie, to bym ju偶 post wcze艣niej t艂umaczy艂. :D Taki jest problem z gimnazjalistami, 偶e zamiast \"nie wiem\" jest zawsze \"uczy艂em si臋 tego, mam na ko艅cu j臋zyka, wiem, tylko akurat mi wylecia艂o\". :) Wyobra藕 sobie zbi贸r X niepusty. $P(X)$ to jego zbi贸r pot臋gowy, czyli rodzina wszystkich podzbior贸w zbioru X. Je艣li $R\subset P(X)$ jest cz臋艣ci膮 tej rodziny, spe艂niaj膮c膮 par臋 warunk贸w (to znaczy suma przeliczalnie wielu element贸w rodziny te偶 jest elementem rodziny R, X jest elementem rodziny R, i dope艂nienie ka偶dego elementu R jest elementem R), to R nazywamy $\sigma$-cia艂em, przy czym nazwa istotna nie jest. :) Przyk艂ad: Dwukrotny rzut monet膮. Nasz zbi贸r X to zbi贸r wszystkich wynik贸w, jakie mo偶emy otrzyma膰 $X=\{oo,or,ro,rr\}$ Zbi贸r P(X) to $\{\emptyset, \{oo\}, \{or\}, \{ro\}, \{rr\}, \{oo,or\}, \{oo,ro\}, \{oo,rr\}, \{or,ro\}, \{or,rr\}, \{ro,rr\}, \{oo,ro,or\}, \{oo,or,rr\}, \{oo,ro,rr\}, \{or,ro,rr\}, \{oo,rr,ro,or\}, \}$ a przyk艂adow膮 rodzin膮 R spe艂niaj膮c膮 opisane warunki jest ca艂e $P(X)$. Elementy $\sigma$-cia艂 mo偶emy mierzy膰, to znaczy okre艣la膰 na nich funkcje, kt贸re spe艂niaj膮 dalsze warunki (nie b臋d臋 pisa膰 wszystkiego. \"Miara\" w wikipedii, chodzi o poj臋cie matematyczne) Odpowiedni膮 miar臋 nazywamy prawdopodobie艅stwem. A elementy zbioru R nazywamy zdarzeniami. Na przyk艂ad przedostatnie zdarzenie wymienione wy偶ej to \"na pewno nie wypad艂y dwa or艂y\". Teraz wa偶na rzecz: ZDARZENIA TO ZBIORY. Prawda? Wida膰 to wy偶ej, 偶e zbiory? Wida膰. Zdarzenia to zbiory. Okre艣lona jest na nich pewna funkcja, dok艂adniej miara, a jeszcze dok艂adniej miara probabilistyczna. Je艣li $A_2$ oznacza, 偶e drugi element pr贸by jest I gatunku, to jaki jest pierwszy? Dowolny. Jaki jest trzeci? Dowolny. Jaki jest czwarty? Dowolny. Zatem elementami $A_2$ s膮 na przyk艂ad: - pierwszy jest brakiem, drugi jest I, pozosta艂e s膮 II - pierwszy i drugi s膮 I, pozosta艂e to braki - wszystkie cztery s膮 I -... Og贸艂em element贸w w $A_2$ jest 27, to WSZYSTKIE mo偶liwe sytuacje, w kt贸rych drugi element pr贸by okaza艂 si臋 by膰 I gatunku. ----- Jest to zbi贸r, jest na nim okre艣lona miara, formalnie wszystko gra, dlatego bez problemu mo偶emy uzna膰 takie zdarzenia, jakie napisa艂e艣. Tylko one nie b臋d膮 szczeg贸lnie pomocne. Dla przyk艂adu, zdarzenie (zbi贸r!!!) m贸wi膮cy \"w pr贸bie nie b臋dzie brak贸w\" przy Twoich oznaczeniach zapisaliby艣my: $(A_1\cap A_2\cap A_3 \cap A_4) \cup (B_1\cap A_2\cap A_3 \cap A_4) \cup (A_1\cap B_2\cap A_3 \cap A_4) \cup (A_1\cap A_2\cap B_3 \cap A_4) \cup (A_1\cap A_2\cap A_3 \cap B_4) \cup (B_1\cap B_2\cap A_3 \cap A_4) \cup (B_1\cap A_2\cap B_3 \cap A_4) \cup (B_1\cap A_2\cap A_3 \cap B_4) \cup (B_1\cap B_2\cap B_3 \cap A_4) \cup (B_1\cap B_2\cap A_3 \cap B_4) \cup (A_1\cap A_2\cap B_3 \cap B_4) \cup (A_1\cap B_2\cap B_3 \cap B_4) \cup (B_1\cap A_2\cap B_3 \cap B_4) \cup (B_1\cap B_2\cap A_3 \cap B_4) \cup (B_1\cap B_2\cap B_3 \cap A_4) \cup (B_1\cap B_2\cap B_3 \cap B_4) $ Co w moim odczuciu jest pewnym niepotrzebnym skomplikowaniem oznacze艅. :) Nie jest to nieprawid艂owe, jedynie cz艂owiek si臋 艂apie za g艂ow臋, czemu kto艣 utrudnia, zamiast upraszcza膰. :) Masz pr贸b臋. 4 elementy. Ka偶dy mo偶e by膰 I, II albo brakiem. Jak opisa膰 wszystkie mo偶liwe wyniki CZYTELNIE? Gdyby艣 chcia艂 komu艣 w smsie pisywa膰 regularnie wyniki takich pr贸b, jak by艣 to SPRYTNIE oznacza艂? Czyli zrozumiale i kr贸tko? |
geometria post贸w: 865 | 2014-11-12 22:05:35Dziekuje za szczegolowe wyjasnienia. Moze tak: 0- oznacza brak 1- I gatunek 2- II gatunek Np. a) w probie nie bedzie brakow (1,1,1,1), (2,2,2,2), (1,2,2,1) itd. Teraz jest bardziej czytelnie ale nie wiem czy o to chodzilo? |
tumor post贸w: 8070 | 2014-11-13 05:57:22Ot贸偶 w艂a艣nie. Pojedynczy wynik najlepiej zapisa膰 takim ci膮giem. Mo偶na teraz si臋 zastanawia膰, czy kolejno艣膰 wybierania do pr贸by uznamy za istotn膮 czy nie. Zdarzenie to zbi贸r takich wynik贸w. Zdarzenie A to zbi贸r tych wynik贸w, w kt贸rych nie ma braku. Zdarzenie B.. |
geometria post贸w: 865 | 2014-11-13 15:58:09Zdarzenie B, czyli w probie znajda sie co najmniej dwa braki i jeden element I gatunku. (0,0,1,2), (0,0,2,1), (0,1,2,0), (0,2,1,0), (0,1,0,2), (0,2,0,1), (1,0,0,2),(2,0,0,1), (0,0,0,1), (0,1,0,0) itd. Zdarzenie C, czyli w probie znajda sie co najmniej dwa elementy I gatunku. (1,1,1,1), (1,2,1,0), (0,0,1,1), (2,0,1,1), (1,0,2,1) itd. |
| strony: 1 2 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2014-11-11 13:57:58