logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Algebra, zadanie nr 3710

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

student113
post贸w: 156
2015-10-25 19:21:28

Witam, mam problem z obliczeniem granic:

a)$\lim_{n \to \infty}\frac{1+n+3^{n-1}+5^n}{7^n-5^n}$

b)$\lim_{n \to \infty}\frac{n+4^n}{2^n+2^{2n}+4^{n+1}}$

Nie wiem w jaki spos贸b to rozwi膮za膰, na przyk艂ad wyci膮gaj膮c najwi臋ksz膮 pot臋ge przed nawias w pierwszym przyk艂adzie zostanie co艣 w tym stylu $...+\frac{n}{5^n}+...$ w mianowniku. Nie wiem co z tym zrobi膰, wed艂ug mnie b臋dzie to $\frac{\infty}{\infty}$ czyli symbol nieoznaczony. Mo偶e to trzeba inn膮 metod膮 rozwi膮za膰, ale 偶adna mi tu za bardzo nie pasuje.
Prosz臋 o pomoc

Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2015-10-25 19:21:56 przez student113

tumor
post贸w: 8070
2015-10-25 19:29:46

$ \frac{1}{7^n}\to 0$
$ \frac{n}{7^n}\to 0$
$ \frac{3^{n-1}}{7^n}\to 0$
$ \frac{5^n}{7^n}\to 0$
$ \frac{7^n}{7^n}\to 1$

Zatem dziel膮c ka偶dy sk艂adnik w liczniku i ka偶dy w mianowniku przez $7^n$ otrzymasz granic臋
$\frac{0+0+0+0}{1-0}$
Korzystamy z twierdzenia o granicy sumy/r贸偶nicy/iloczynu/ilorazu.

---

W przypadku b dzielimy ka偶dy sk艂adnik licznika i mianownika przez $4^n$

student113
2015-10-25 19:40:24

Mam pytanie, dlaczego $\frac{n}{7^n}\rightarrow 0$
My艣la艂em 偶e gdy $n\rightarrow\infty$ i $7^n\mapsto\infty$ to wynika z tego 偶e mamy $\frac{\infty}{\infty}$, czyli symbol nieoznaczony i dalej nie wiemy do czego d膮偶y to wyra偶enie.

tumor
2015-10-25 19:44:26

Na przyk艂ad z twierdzenia o trzech ci膮gach.
$\frac{n}{7^n}<(\frac{3}{7})^n$

a jest tak dlatego, 偶e zwi臋kszaj膮c n o jeden zwi臋kszamy licznik maksymalnie razy 2, a mianownik dok艂adnie razy 7.

Rozwi膮zuj膮c korzystamy z wcze艣niejszej wiedzy z wyk艂ad贸w, takie rzeczy tam by艂y. :)

student113
2015-10-25 19:54:58

A gdybym tamten przyk艂ad rozwi膮zywa艂 np. na kolokwium to bym musia艂 uzasadni膰 $\frac{n}{7^n}$ z twierdzenia o trzech ci膮gach, czy m贸g艂bym od razu napisa膰 偶e d膮偶y to do zera?
Mam jeszcze taki dziwny przyk艂ad:
c)$\lim_{n \to \infty}\frac{{n \choose 3}}{{n \choose 5}\cdot{n \choose 7}}$

gdy to rozpisa艂em, poskraca艂em co si臋 da艂o to wysz艂o mi mniej wi臋cej $\frac{5!}{n*...}$ co oznacza 偶e d膮偶y do 0. Ale nie jestem pewien moich oblicze艅. Prosz臋 o sprawdzenie.

student113
2015-10-25 20:05:48

Dodatkowo mam taki, wygl膮daj膮cy gro藕nie przyk艂ad.
d)$\lim_{n \to \infty}\frac{1}{\sqrt{n}}(\frac{1}{\sqrt{1}+\sqrt{3}}+\frac{1}{\sqrt{3}+\sqrt{5}}+...+\frac{1}{\sqrt{2n-1}\sqrt{2n+1}})$

Nie wiem czy si臋 myl臋, ale je偶eli $\frac{1}{\sqrt{n}}\rightarrow0$ to oznacza 偶e ca艂a granica d膮偶y do 0?
W innym przypadku nie mam poj臋cia jak to zrobi膰

tumor
2015-10-25 20:14:12

Zapytaj wyk艂adowc臋, nie mnie.
Og贸lnie regu艂a jest taka, 偶e na pocz膮tkowych kolokwiach wymaga si臋 od studenta rozpisywania, bo musisz WIEDZIE膯, 偶e twierdzenie o trzech ci膮gach umo偶liwia pokazanie takiej granicy.
Ale po pewnym czasie nauki granice z a) i b) powiniene艣 poda膰 na oko, po prostu napisa膰 wynik.
To od osoby prowadz膮cej zaj臋cia zale偶y, w jakim stopniu masz rozpisa膰 przyk艂ad na kolokwium, do jak prostych fakt贸w si臋 odwo艂a膰.

Obliczenia do c) sprawdz臋, gdy je zamie艣cisz.

W przyk艂adzie d) pomn贸偶 ka偶dy u艂amek w nawiasie w taki spos贸b:

$\frac{1}{\sqrt{1}+\sqrt{3}}*\frac{\sqrt{1}-\sqrt{3}}{\sqrt{1}-\sqrt{3}}$
W ten spos贸b sprowadzisz u艂amki do wsp贸lnego mianownika. Nast臋pnie dodaj liczniki. To znacz膮co upro艣ci przyk艂ad.

student113
2015-10-25 20:23:07

c) oblicze艅 nie chce mi si臋 przepisywa膰 bo zajmuj膮 zbyt du偶o :) raczej jest dobrze
d) to czasami nie jest ci膮g niesko艅czony? Po co mam oblicza膰 w nawiasie jak przed nawiasem jest wyra偶enie kt贸re d膮偶y do zera, to nie b臋dzie tak 偶臋 ca艂e wyra偶enie d膮偶y do zera? :D

student113
2015-10-25 20:26:43

Jeszcze jeden problem :D

e) $\frac{1+2-3+4+5-6+...-3n}{n^2+n+1}$

Nie wiem co zrobi膰 z ci膮giem w liczebniku. Prosz臋 jeszcze to i ko艅cz臋 :D

tumor
2015-10-25 20:38:45

d) ci膮gi cz臋sto s膮 niesko艅czone. :)
Natomiast ka偶dy wyraz ci膮gu ma sko艅czenie wiele element贸w w nawiasie.

Pojawi艂o si臋 na wyk艂adzie (a je艣li nie, to si臋 pojawi na pewno) twierdzenie, 偶e iloczyn ci膮gu zbie偶nego do 0 i ci膮gu ograniczonego ma granic臋 r贸wn膮 0.
Nie dotyczy to jednak iloczynu ci膮gu zbie偶nego do 0 i ci膮gu rozbie偶nego do niesko艅czono艣ci.
Symbol $0*\infty$ to tak偶e symbol nieoznaczony i iloczyn dw贸ch ci膮g贸w, z kt贸rych jeden ma granic臋 0, a drugi $\infty$, mo偶e nie mie膰 granicy wcale, mo偶e mie膰 dowoln膮 granic臋 rzeczywist膮, mo偶e mie膰 granic臋 $\infty$ albo $-\infty$. Czyli z samego symbolu $0*\infty$ nie wnioskujemy o granicy.

Polecam nauczy膰 si臋 wszystkich symboli nieoznaczonych.
Mia艂e艣 ju偶 wcze艣niej symbol $\frac{\infty}{\infty}$ i trzeba by艂o u偶y膰 jakiego艣 rozumowania, 偶eby obliczy膰 granic臋.
Masz przyk艂ady ci膮g贸w:
$\frac{a7^n}{7^n}\to a$
$\frac{7^n}{n}\to \infty$
$\frac{n}{7^n}\to 0$
$\frac{n+\frac{nsin(n)}{2}}{n+\frac{ncos(n!)}{2}}$ nie ma granicy wcale, a wszystkie one maj膮 symbol $\frac{\infty}{\infty}$.

---

e) o liczebniki spyta膰 polonist臋.
Licznik da si臋 przedstawi膰 jako r贸偶nica dw贸ch ci膮g贸w arytmetycznych. Suma ci膮gu arytmetycznego by艂a w liceum.

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj