logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Topologia, zadanie nr 3827

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

iwonkaczapie9
post贸w: 40
2015-11-16 15:24:16

Prosz臋 o pomoc :
Niech $(X, \tau)$ b臋dzie przestrzeni膮 topologiczn膮, za艣 $f:X\rightarrow Y$ b臋dzie dowoln膮 funkcj膮. Wyka偶, 偶e rodzina $\tau*:=\{f^{-1}(U): U\in\tau\}$ jest topologi膮 w $X$.

tumor
post贸w: 8070
2015-11-16 19:23:57

Korzystaj膮c z prostych fakt贸w, 偶e przeciwobraz sumy (dowolnie wielu zbior贸w) to suma przeciwobraz贸w, 偶e przeciwobraz przekroju dw贸ch zbior贸w to przekr贸j przeciwobraz贸w, przeciwobraz zbioru pustego jest zbiorem pustym, przeciwobraz Y to X, otrzymujemy tez臋 od razu. Wida膰 to na oko. Jest to takie oczywiste, nie?

Poza tym popraw b艂膮d w tre艣ci.

Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2015-11-16 19:24:14 przez tumor

iwonkaczapie9
2015-11-17 00:51:43

M贸j b艂膮d by艂 taki, 偶e przestrze艅 topologiczna wygl膮da nast臋puj膮co:
Niech $(Y, \tau)$ b臋dzie przestrzeni膮 topologiczn膮.
Reszta zadania jest poprawna.
Niestety dla mnie to nie jest do ko艅ca oczywiste.
Czyli bierzemy dowolne zbiory $U_{1}, U_{2}\in\tau$
$f^{-1}(U_{1}\cup U_{2})=f^{-1}(U_{1})\cup f^{-1}(U_{2})$
$f^{-1}(U_{1}\cap U_{2})=f^{-1}(U_{1})\cap f^{-1}(U_{2})$
$f^{-1}(\emptyset)=\emptyset$
$f^{-1}(Y)=X$
Rodzina $\tau*$ jest topologi膮?
Prosz臋 o sprawdzenie.

tumor
2015-11-17 07:46:58

Ok, piszesz jakie艣 symbole. No i powiedz, czy te symbole Ci臋 przekona艂y, 偶e $\tau*$ jest topologi膮. Przekona艂y? A wiesz w og贸le, co to topologia? (Ostatnie pytanie wymaga odpowiedzi tak/nie, ale nie wymaga przepisania symboli, kt贸re tworz膮 definicj臋)

iwonkaczapie9
2015-11-17 09:22:03

Oczywi艣cie 偶e znam definicj臋 topologii, ale jak wida膰 mam problemy z jej zastosowaniem i gdyby tak nie by艂o, to nie prosi艂abym o pomoc.

iwonkaczapie9
2015-11-17 09:22:46

Oczywi艣cie 偶e znam definicj臋 topologii, ale jak wida膰 mam problemy z jej zastosowaniem i gdyby tak nie by艂o, to nie prosi艂abym o pomoc.

tumor
2015-11-17 13:20:07

Powiedz mi, czy jak kto艣 zna definicj臋 sera, ale jak ma przed sob膮 ser i \"艁owc臋 android贸w\" wersj臋 re偶ysersk膮, to nie potrafi odr贸偶ni膰, kt贸re z dw贸ch jest serem, to naprawd臋 zna definicj臋, czy jej nie zna?

Bo dla mnie ta oczywista znajomo艣膰 definicji jest jakby mniej oczywista ni偶 dla Ciebie.

Pierwsze pytanie: Czy Twoje symbole Ci臋 przekonuj膮.
Drugie pytanie: Czy jeste艣 pewna, 偶e znasz definicj臋 topologii?
Je艣li na drugie pytanie wci膮偶 odpowied藕 jest twierdz膮ca, to trzecie pytanie: Czy Twoja odpowied藕, ta powy偶ej, przy u偶yciu symboli, ma jakie艣 cechy wsp贸lne z definicj膮 topologii? A co艣 j膮 r贸偶ni od tej definicji?

(Bardzo prosz臋 nie omija膰 cz臋艣ci pyta艅, jak to mia艂o miejsce poprzednio. Naprawd臋 z odpowiedziami p贸jdzie szybciej.)

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj