Inne, zadanie nr 401
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
aglii post贸w: 1 | 2012-04-10 09:47:26Hej! Bardzo prosi艂abym o pomoc w rozwi膮zaniu zada艅, kt贸re by艂y zesz艂ym roku na poprawce z Teorii System贸w, kt贸rej nie uda艂o mi si臋 niestety zaliczy膰. W tym roku mam mo偶liwo艣膰 zdawani we wcze艣niejszym terminie, dlatego prosi艂abym o szybk膮 pomoc. Oto zadania: 1.Dynamika zmian populacji wyra偶a si臋 nast臋puj膮cym uk艂adem r贸wna艅 ( mam zapisane L.V. tzn chyba,偶e prawo Lotka-Voltera): $\frac{dP1}{dt} = -aP1 + bP1P2$ $\frac{dP2}{dt} = -cP2 + dP1P2$ Nale偶y wyliczy膰 warto艣膰 stanu stacjonarnego dla obydwu warto艣ci niezerowych. 2. Wydatki bud偶etu (d1(t)) w 2007roku wynios艂y 6,1mld USD. Wzrost wyk艂adniczy wydatk贸w rocznie wynosi 0,027. Dochody bud偶etu (d2(t)) w 2010 roku wynios艂y 5,3 mld USD. Wzrost wyk艂adniczy dochod贸w rocznie wynosi 0,037. Kiedy wydatki i dochody b臋d膮 sobie r贸wne. Narysowa膰 wykres czasowy z charakterystycznymi punktami. 3. Narysowa膰 wykresy czasowe i trajektori臋 procesu systemowego, w kt贸rym wyst臋puj膮 zmienna V1(t) i V2(t), gdzie: $V1(t) = 1,5 e^{-5t}$ $V2(t) = \frac{t}{t+4}$ DZI臉KI! |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2012-04-10 09:47:26