Inne, zadanie nr 4059
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
paulina_a post贸w: 11 | 2016-01-05 23:06:34Mam problem z zadaniem z pochodnych: $ y=sin^{2}(ln\sqrt{x})$ Rozwi膮za艂am to w ten spos贸b: $y\'=[sin(ln\sqrt{x})^{2}]\'$ $ sin(ln\sqrt{x}) $potraktowa艂am jako x czyli: $y\'=2sinx(lnx) * (sinln\sqrt{x})\'$ $y\'= 2sin(ln\sqrt{x})*[(sin)\' * ln\sqrt{x} * sin *(ln\sqrt{x})\'] $ $ y\'=2sin(ln\sqrt{x})*[cos(ln\sqrt{x})*sin * \frac{1}{\sqrt{x}} (\sqrt{x})\']$ ostatecznie wysz艂o mi: $ y\'=2sin(ln\sqrt{x})*cos(ln\sqrt{x})*sin*\frac{1}{\sqrt{x}} * \frac{1}{2\sqrt{x}}$ a ma wyj艣膰: $2sin(ln\sqrt{x}) *cos(ln\sqrt{x})* \frac{1}{\sqrt{x}} * \frac{1}{2\sqrt{x}}$ Co robi臋 藕le, 偶e pojawia si臋 u mnie sinus kt贸rego ma nie by膰 wg klucza? |
tumor post贸w: 8070 | 2016-01-05 23:24:30Nie rozumiesz co piszesz. :) sin to nie jest co艣, co si臋 mno偶y. Sinus to jest funkcja i wymaga argumentu. Tak jak piszesz f(x) tak samo pisze si臋 sin(x), a te literki \"sin\" s膮 nazw膮 okre艣lonej funkcji (tak samo f jest tylko nazw膮, symbolem). zapis $sin(ln\sqrt{x}$) nie oznacza mno偶enia dw贸ch rzeczy. Oznacza, 偶e argumentem funkcji sinus jest funkcja $ln\sqrt{x}$ ---- Ponadto je艣li do kwadratu jest sinus, to zapisujemy albo $(sin(ln\sqrt{x}))^2$ albo $sin^2(ln\sqrt{x})$ natomiast zapis $sin (ln\sqrt{x})^2$ oznacza podnoszenie do kwadratu logarytmu. $ [(sin(ln\sqrt{x}))^2]`=2(sin(ln\sqrt{x}))*(sin(ln\sqrt{x}))`= 2(sin(ln\sqrt{x}))*(cos(ln\sqrt{x}))*(ln\sqrt{x})`= 2(sin(ln\sqrt{x}))*(cos(ln\sqrt{x}))*\frac{1}{\sqrt{x}}*(\sqrt{x})`= 2(sin(ln\sqrt{x}))*(cos(ln\sqrt{x}))*\frac{1}{\sqrt{x}}*(\frac{1}{2\sqrt{x}})$ |
paulina_a post贸w: 11 | 2016-01-06 00:19:52Bardzo dzi臋kuj臋. Teraz ju偶 wszystko rozumiem ;) |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2016-01-05 23:06:34