Inne, zadanie nr 4095
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
kuk721 post贸w: 7 | 2016-01-12 23:29:14Witam, czy mo偶e mi kto艣 dok艂adnie wyt艂umaczy膰 na czym polega perfidny wielomian Wilkinsona? Musz臋 napisa膰 referat na ten temat i nie mam poj臋cia jak si臋 za to zabra膰. Dzi臋kuj臋 |
tumor post贸w: 8070 | 2016-01-13 08:01:48Sensownie jest uda膰 si臋 do biblioteki. Ale masz pewnie internet, wi臋c mo偶na te偶 wpisa膰 co艣 w google. Co ju偶 masz o tym wielomianie znalezione przez wpisanie JEDNEGO ZAPYTANIA w google? Bo ja ju偶 znalaz艂em do艣膰 tekstu na referat. |
kuk721 post贸w: 7 | 2016-01-13 17:29:52Sci膮gn膮艂em z internetu ju偶 par臋 ksi膮偶ek ale nie znalaz艂em prawie nic. W google jedyne strony, na kt贸rych jest co艣 wspomniane w wi臋cej ni偶 jednym zdaniu s膮 w j臋zyku angielskim, a niestety nie znam go w takim stopniu 偶eby zrozumie膰 te wszystkie matematyczne terminy. |
tumor post贸w: 8070 | 2016-01-13 17:32:01A widzisz, to ju偶 dochodzimy do tego, 偶e potrzebujesz darmowego t艂umacza. Jakich matematycznych termin贸w nie rozumiesz? Co艣 mo偶emy pot艂umaczy膰. To znaczy zarzucisz terminem, a ja sprawdz臋, czy wystarczy艂o u偶y膰 translatora google. :) |
kuk721 post贸w: 7 | 2016-01-13 21:23:36Czy m贸g艂by艣 mi pom贸c z tym wyra偶eniem? \"the undesirability of naively computing eigenvalues of a matrix\". T艂umaczenie z google wydaje mi si臋 dziwne |
tumor post贸w: 8070 | 2016-01-13 21:58:31Nie t艂umacz wikipedii wprost na referacie, bo to plagiat. :) Chodzi o to, 偶e wielomian Wilkinsona pokazuje wady naiwnego obliczania (za pomoc膮 komputera, numerycznie) warto艣ci w艂asnych macierzy przez policzenie wsp贸艂czynnik贸w wielomianu charakterystycznego, a nast臋pnie jego pierwiastk贸w. well conditioned i ill conditioned to poj臋cia odnosz膮ce si臋 do wska藕nika uwarunkowania, czyli liczby opisuj膮cej niedok艂adno艣膰 wyniki w zale偶no艣ci od niedok艂adno艣ci wprowadzonych danych (konieczne zaokr膮glenia w metodach numerycznych). Podej艣cie do macierzy za pomoc膮 wielomianu charakterystycznego powoduje wprowadzenie wysokiego wska藕nika uwarunkowania, co zreszt膮 zrozumia艂e w kontek艣cie ca艂ego artyku艂u: o to w艂a艣nie chodzi, 偶e numeryczne obliczone warto艣ci pierwiastk贸w prostego na poz贸r wielomianu okazuj膮 si臋 mocno niedok艂adne. Dobrym s艂ownikiem jest glosbe.com |
kuk721 post贸w: 7 | 2016-01-13 22:19:37T艂umacz臋 aby zrozumie膰 i m贸c opisa膰 w艂asnymi s艂owami, nie przepisuj臋 tego dos艂ownie na referat. :P Pomog艂e艣 mi to zrozumie膰. Dzi臋kuj臋 bardzo za pomoc i podes艂anie tego s艂ownika. :) |
kuk721 post贸w: 7 | 2016-01-16 17:32:19Dobra, odda艂em prac臋 ale okaza艂o si臋, 偶e wyk艂adowcy nie chodzi艂o o perfidny wielomian Wilkinsona tylko o to: $\frac{q(x)}{q\'(x)}=(\frac{p\'(x)}{p(x)} - \frac{1}{x-s})^{-1}$ podobno jest to jaki艣 Algorytm Wilkinsona ale NIGDZIE nie mog臋 znale藕膰 info o takim algorytmie z takim wzorem.. Naprowadzi mnie kto艣? |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2016-01-12 23:29:14