logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wyższe » zadanie

Algebra, zadanie nr 4261

ostatnie wiadomości  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwiązanie

kwas106
postów: 7
2016-02-01 14:42:29

Witam Potrzebuję pomocy przy 3 zadaniach z analizy danych. Poniżej podaję treści.

Zad 1:
Hurtownia zamówiła transport bananów. Zakupiono banany z 2 źródeł. Hiszpańskie za sumę 12000 zł w cenie po 4zł za kg. Afrykańskie za 15000 zł w cenie po 2,50 zł za kg. W sumie wartość wyniosła 27000 zł.
a) Wyznaczyć przeciętną cenę bananów zakupionych przez hurtownie.
b) Jaka być średnia cena bananów przy założeniu, że hurtownia chce ustalić cenę bananów, tak aby mieć 10 % zysku z bananów.

odp. a)
12000 / 4 = 3000 kg.
15000 / 2,50 = 6000 kg.
3000 + 6000 = 9000 kg.
27000 / 9000 = 3 zł za kg.

odp. b)
3 zł - 100 %
0,30 zł - 10 %
Średnia cena bananów powinna wynosić 3,30 zł przy założeniu, że hurtownia chce mieć 10 % zysku z bananów.

Zad 2:
W 2010r. w mieście A było 2020 osób bezrobotnych. W 2014 liczba ta wzrosła do 3370 osób. Oszacować liczbę bezrobotnych w 2012 roku, przy założeniu, że liczba osób zwalnianych z pracy z roku na rok była 2 krotnie wyższa.

Zad 3:

Na podstawie informacji:

Określ dynamikę produkcji w firmie oraz określ w jakim stopniu zmiany wartości produkowanych wyrobów zaszły na skutek zmian cen.

Czy zadanie 1 rozwiązałem poprawnie ? Proszę też o pomoc przy zadaniach 2 oraz 3. Z góry dziękuję.

Wiadomość była modyfikowana 2016-02-01 14:52:25 przez kwas106

kwas106
postów: 7
2016-02-01 14:49:43



Wiadomość była modyfikowana 2016-02-01 14:50:46 przez kwas106

janusz78
postów: 820
2016-02-01 15:56:24

Zadanie 1 rozwiązałeś poprawnie.

Zadanie 2

$x : 2x : 4x = 3370 - 2010 + 1= 1351,$

$ x = \frac{1351}{7} = 193.$

$ x_{2012}= x_{2010} + 2x = 2010 + 2\cdot 193 = 2406.$


kwas106
postów: 7
2016-02-01 17:44:23

Dziękuję bardzo. Czy mógłbym jeszcze prosić o wytłumaczenie co skąd i dlaczego się wzięło ?

Zamiast 2010 - powinno być 2020.
Dlaczego robimy tak: 3370-2020+1 ?
Skąd wzięła się ta 7 w mianowniku i czemu właśnie przez nią dzielimy ?

Wiadomość była modyfikowana 2016-02-01 17:52:10 przez kwas106

tumor
postów: 8070
2016-02-01 18:14:50

Zdaniem Janusza bierzemy pod uwagę ostatni grudnia 2010 i pierwszy stycznia 2014, wobec czego rozważamy trzy lata (2011, 2012, 2013)

W moim odczuciu jest to nieuzasadnione i powinniśmy rozważać cztery okresy.

Janusz wykorzystał wskazówkę mówiącą, że każdego roku zwalniano dwukrotnie więcej pracowników niż poprzedniego, co oznacza, że jeśli w pierwszym roku to x, to w drugim 2x, a w trzecim 4x.

Przy rozważeniu czterech lat będzie to jednak x,2x,4x,8x.

7 w mianowniku wynika stąd, że x+2x+4x=7x. ;) Wyliczamy x. Oczywiście dla czterech lat będziemy dzielić przez 15.

Liczbę 1 Janusz dodał tak se. Ogólnie w zadaniach on czasem dodaje różne rzeczy tak sobie, trzeba być ostrożnym, bo bywają groźniejsze niż liczba 1.
Natomiast przy okresie czteroletnim nie będzie problemu, bo 1350 dzieli się przez 15. :)

Jeśli wyliczysz x, to chyba będziesz w stanie stwierdzić, ilu bezrobotnych było po dwóch latach opisanego zwalniania?


kwas106
postów: 7
2016-02-01 18:58:51

Podsumowując:

Zgadza się ?

Czy mógłbym jeszcze prosić o rozwiązanie bądź naprowadzenie jak rozwiązać zadanie 3 ?


strony: 1

Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj





© 2019 Mariusz Śliwiński      o serwisie | kontakt online: 29 drukuj