Matematyka dyskretna, zadanie nr 4376
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
matemaks post贸w: 3 | 2016-03-12 18:18:13Jak rozwi膮za膰 takie zadania (matematyka dyskretna): Z.1. a)Ka偶dy pies ma ogon. REX jest psem. Czy REX ma ogon? b)Je艣li x jest 偶on膮 y to y jest m臋偶em x. Linda jest 偶on膮 Bila. Czy Bil jest m臋偶em Lindy? c) Korzystaj膮c z zasady rezolucji odpowiedz na pytanie : Ka偶dy ptak fruwa. Pingwin jest ptakiem. Czy pingwin fruwa? Wiem, 偶e to jest prawdziwe, ale jak to matematycznie zapisa膰? Z. 2. Rozwi膮偶 nast臋puj膮c膮 zale偶no艣膰 rekurencyjn膮 stosuj膮c metod臋 podstawiania a_n = 4a_(n-1)+3 dla n>0 i a_0=3 a_n=3a_(n-1)+2 dla n>0 i a_0 =2 Z.3. a) Dla jakich dziedzin zmiennych i dla jakich kwantyfikator贸w wyra偶enie to jest prawdziwe: x$\in$R y$\in$R z$\in$R [x/y=z] b) Wyka偶 prawdziwo艣膰 wyra偶enia : [x]=n $\iff$ x$\le$ n < x+1. Def. funkcji x$\in$ R, [x]=max{n$\in$ C: n$\le$ x} Podaj dziedzin臋, dla kt贸rej wyra偶enie [x]-[x]=1 jest prawdziwe. Z.4. Dla jakich m i n r贸wno艣膰 NWW(m,n)=NWD(m,n) jest prawdziwa? Z.5. Dla jakich m i n r贸wno艣膰 MOD(m,n)=DIV(m,n) jest prawdziwa? Z g贸ry dzi臋kuj臋 za pomoc, siedz臋 i siedz臋 i nie wiem, jak to ugry藕膰:( I przepraszam za wcze艣niejsze kleksy, ju偶 poprawione Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2016-03-12 22:09:49 przez matemaks |
tumor post贸w: 8070 | 2016-03-12 20:16:49Spr贸buj przeczyta膰 regulamin forum. Nast臋pnie mo偶e uczy艅 post czytelnym (poza zmianami koniecznymi z uwagi na regulamin). Nast臋pnie powiedz, jak d艂ugo siedzisz nad 1a), 偶e nadal nie wiesz, jak to ugry藕膰. Bo to jest bardzo ciekawe. 4. NWD dw贸ch liczb naturalnych jest mniejsze lub r贸wne od mniejszej z tych liczb. NWW dw贸ch liczb naturalnych jest wi臋ksze lub r贸wne od wi臋kszej z tych liczb. Zatem? 5.MOD to reszta z dzielenia (m przez n prawdopodobnie), a DIV to wynik dzielenia ca艂kowitego (zapewne te偶 w kolejno艣ci m przez n). Zatem m dzielone na n daje x i x reszty. Wobec tego x mniejszy od n. Oraz m=xn+x=x(n+1). Innymi s艂owy m musi rozk艂ada膰 si臋 na iloczyn dw贸ch liczb naturalnych r贸偶ni膮cych si臋 co najmniej o 2, wtedy n jest wi臋ksz膮 z tych liczb pomniejszon膮 o 1. m=0 spe艂nia dla n naturalnych dodatnich. m=1 brak rozwi膮za艅 m=2 brak rozwi膮za艅 m=3 rozwi膮zanie dla n=2. m=4 rozwi膮zanie dla n=3. ... m=12 rozwi膮zanie n=11, n=5 ... m=24 rozwi膮zanie n=23, n=11, n=7, n=5 |
matemaks post贸w: 3 | 2016-03-12 21:29:13Z.1. Ka偶dy pies ma ogon zapisa艂am jako zdanie takie: $\forall_{x}$ : P(x)$\Rightarrow$ O(x) REX $\in$ x, zatem P(REX)$\Rightarrow$ O(REX). Lub Pies $\rightarrow$ Ogon ^ $\backslash$ REX I st膮d REX te偶 ma ogon. (nad REX jest strza艂ka do Pies) i st膮d 偶e REX jest psem, a pies ma ogon REX ma ogon. Ale nie wiem, czy tak mo偶na to zapisa膰... |
tumor post贸w: 8070 | 2016-03-12 22:20:15nie mo偶e by膰 $REX \in x$, bo to symbol bycia elementem zbioru. Jednak element REX mo偶na po prostu podstawi膰 za x 7. $a_n=4a_{n-1}+3=4^2a_{n-2}+4*3+3= 4^3a_{n-3}+4^2*3+4*3+3=...=4^na_0+4^{n-1}*3+...+4^2*3+4*3+3$ co jest sum膮 wyraz贸w ci膮gu geometrycznego (zadanie 7 znikn臋艂o, jak widz臋, w trakcie mojej odpowiedzi, no i w sumie dobrze, bo regulaminowo. ale odpowied藕 ju偶 pisa艂em, to masz) |
matemaks post贸w: 3 | 2016-03-13 00:11:38Jest jako Z. 2;)Numeracja mi si臋 wcze艣niej pomiesza艂a i nie by艂o w og贸le zadania 2;) I w tym zadaniu wystarczy napisa膰, 偶e jest to suma wyraz贸w ci膮gu, tak? I na tym zako艅czy膰? Czy jeszcze co艣 powinnam obliczy膰? w zadaniu 3a) te偶 wkrad艂 si臋 b艂膮d;( Tam powinno by膰 w tre艣ci _x $\in$ _ _y $\in$ _ _z $\in$ _ [x/y=z] I ja to zrobi艂am tak: $\forall_{}$x$\in$R $ \forall_{}$y$\in$R\{0}$\exists_{}$ ! z$\in$R [x/y=z] I tu w艂a艣nie tego \"z\" nie jestem pewna, czy powinno by膰 istnieje dok艂adnie jeden \"z\" czy te偶 mo偶e dla ka偶dego \"z\" ? Z.3b) nie mam poj臋cia jak zrobi膰, walcz臋 te偶 z 1b). 1c) jest w sumie identyczne jak a), ale jak zapisa膰 matematycznie przyk艂ad b? |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2016-03-12 18:18:13