Probabilistyka, zadanie nr 4407
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
arbeiten100 post贸w: 1 | 2016-03-19 21:42:26Witam. Mam za zadanie zrobi膰 wykres. Ot贸偶 problem wygl膮da tak. Pocz膮tkowo wykres jest prost膮 o sta艂ej warto艣ci np. 15. Na osi odci臋tych warto艣ci s膮 np. 1,2,3,4,5,6. Na osi rz臋dnych granice zmienno艣ci s膮: 15-30% oraz 15+30%. I teraz tak. Pierwszy krok: Dla warto艣ci 15, kt贸ra odpowiada argumentowi 0, nale偶y wykorzysta膰 funkcj臋 losow膮, kt贸ra wylosuje czy warto艣膰 b臋dzie ros艂a czy mala艂a. Oczywi艣cie najlepiej tu wykorzysta膰 rozk艂ad normalny (tylko nie wiem jak). Prawdopodobie艅stwo tego, 偶e nowa funkcja b臋dzie ros艂a lub mala艂a jest sta艂e (dla pierwszej warto艣ci). Jest monotoniczno艣膰 zostanie ustalona nale偶y wykorzysta膰 nast臋pn膮 funkcj臋 losow膮 (rozk艂ad normalny), kt贸ra ustali o ile warto艣膰 si臋 zmieni. I tak otrzymamy warto艣膰 dla kolejnego argumentu (1). Drugi krok. Zaczynamy od punktu z poprzedniego kroku. Je艣li funkcja wcze艣niej uros艂a, to prawdopodobie艅stwo tego, 偶e znowu uro艣nie b臋dzie wy偶sze od tego, 偶e ona z maleje tym razem. Korzystamy z rozk艂adu gaussa (nie wiem jak to zrobi膰). Jak ju偶 si臋 ustali monotoniczno艣膰, to ustalamy o ile znowu warto艣膰 si臋 zmieni. Oczywi艣cie nie przekraczamy granicy 15-30% oraz 15+30%. Rozk艂ad normalny chyba przesunie si臋 do warto艣ci z poprzedniego kroku. itd itd Jak to zrobi膰. Macie jaki艣 pomys艂? A mo偶e jako艣 inaczej to rozwi膮za膰? Potrzebuje ze sta艂ej funkcji zrobi膰 inn膮 krzyw膮 niemonotoniczn膮, oczywi艣cie losow膮. Jak rozwi膮偶臋 problem matematyczny, to b臋d臋 pisa艂 program w VBA, aby wykona膰 wykres dla du偶o wi臋kszej ilo艣ci argument贸w. Bardzo dzi臋kuj臋. |
tumor post贸w: 8070 | 2016-03-21 10:58:07Piszesz, 偶e co艣 ma si臋 zmienia膰, ale nie piszesz o ile. Jakie funkcje masz do dyspozycji? Co to \"funkcja losowa\"? Co zwraca? Jaki rozk艂ad? Mamy si臋 mie艣ci膰 w pewnym przedziale zmienno艣ci, to jasne, a poza tym warto艣ci wybrane oboj臋tnie jakie? Dlaczego i po co m贸wisz o rozk艂adzie normalnym? Dlaczego najlepiej niby go wykorzysta膰? |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2016-03-19 21:42:26