logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Analiza matematyczna, zadanie nr 4475

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

adamkoo399
post贸w: 1
2016-04-20 19:00:50

Witam :)

Potrzebuj臋 pomocy przy obliczeniu pochodnych cz膮stkowych, aby wyznaczy膰 wz贸r na b艂膮d pomiaru sprawno艣ci grzejnika (metod膮 r贸偶niczki zupe艂nej).Mam pochodne cz膮stkowe, ale nie wiem co dalej, znajdzie si臋 jaka艣 dobra dusza,kt贸ra mi ten wz贸r na b艂膮d wyznaczy i wyt艂umaczy co i jak ? Poni偶ej niezb臋dne informacje.

Pozdrawiam :)

Wz贸r na sprawno艣膰

$\eta \% = \frac{m_{w} \cdot c_{w} \cdot T_{k} - T_{p}}{3.6 \cdot {10}^6 \cdot W_{k} - W_{p} } \cdot 100 \%$

$c_{w}$ - warto艣膰 sta艂a

Pochodne cz膮stkowe

$\left| \Delta \eta \right|= \left| \frac{ \partial \eta}{ \partial m_{w}} \right| \cdot \left|\Delta m_{w} \right| + \left| \frac{ \partial \eta}{ \partial T_{k}} \right| \cdot \left| \Delta T_{k}\right|
+ \left| \frac{ \partial \eta}{ \partial T_{p}} \right| \cdot \left|\Delta T_{p} \right| +
\left| \frac{ \partial \eta}{ \partial W_{k}} \right| \cdot \left|\Delta W_{k} \right|+ \left|\frac{ \partial \eta}{ \partial W_{p}} \right| \cdot \left|\Delta W_{p} \right|$

janusz78
post贸w: 820
2016-04-20 22:41:54

$|\Delta \eta|=\left|\frac{c_{w}T_{k}}{3,6\cdot 10^6\cdot W_{k}-W_{p}}\right||\Delta m_{w}|+ \left| \frac{m_{w}c_{w}}{3,6\cdot 10^6\cdot W_{k}- W_{p}}\right||\Delta T_{k}|+ \left| \frac{-1}{3,6\cdot 10^6\cdot W_{k}- W_{p}}\right||\Delta T_{p}|+\left|\frac{-3,6\cdot 10^6(m_{w}c_{w}T_{k}- T_{p})}{(3,6\cdot 10^6\cdot W_{k}-W_{p})^2}\right||\Delta W_{k}|+$ $+\left|\frac{(m_{w}c_{w}T_{k}-T_{p})}{(3,6\cdot 10^6\cdot W_{k}- W_{p})^2}\right||\Delta W_{p}|.$

Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2016-04-20 23:05:51 przez janusz78
strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj