Algebra, zadanie nr 4643
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
slouch post贸w: 4 | 2016-06-01 22:56:23Cze艣膰 bardzo prosz臋 o pomoc :) PROJEKT f(x)=(2a-b)x^{2}e\frac{b}{x} gdzie a=5 b=5 Zbadaj przebieg zmienno艣ci podanej poni偶ej funkcji, tj. Wyznaczy膰 dziedzin臋 funkcji i sprawdzi膰 jej parzysto艣膰. Obliczy膰 punkty przeci臋cia z osiami: punkty przeci臋cia wykresu funkcji z osi膮 Ox (miejsca zerowe), punkty przeci臋cia wykresu funkcji z osi膮 Oy. Obliczy膰 granice funkcji na kra艅cach przedzia艂贸w okre艣lono艣ci dziedziny i zbada膰 ci膮g艂o艣膰 funkcji. Wyznaczy膰 asymptoty: pionowe, poziome, uko艣ne. Okre艣li膰 przedzia艂y monotoniczno艣ci funkcji oraz znale藕膰 ekstrema funkcji. Wyznaczy膰 przedzia艂y wkl臋s艂o艣ci i wypuk艂o艣ci oraz znale藕膰 punkty przegi臋cia funkcji. Stworzy膰 tabelk臋 zmienno艣ci funkcji. Narysowa膰 wykres funkcji. Uwaga!!! w przypadku kiedy funkcja w kt贸rym艣 z podpunkt贸w ulega degeneracji i uproszczeniu prosz臋 o kontakt mailowy w celu zmiany warto艣ci parametr贸w. chodzi mi glownie o rozwiazanie tej funkcji i wyznaczenie jej dziedziny,z g贸ry dzi臋kuj臋 za jak膮kolwiek pomoc :) |
tumor post贸w: 8070 | 2016-06-02 06:19:50To mo偶e kr贸tkie wyja艣nienie. Kiedy wstawiasz zadanie i nawet nie zaczynasz go robi膰, to nie ma tu 偶adnej pomocy. Chcesz zer偶n膮膰 zadanie z net贸w. Wiele z podpunkt贸w jest na poziomie samego pocz膮tku liceum. A pom贸c to kto艣 mo偶e z trudnymi podpunktami, je艣li wyka偶esz jak膮艣 ch臋膰 do samodzielnej pracy. Student nie potrafi wyznaczy膰 dziedziny funkcji? To czemu ten student jest studentem, a nie ko艅czy w tym roku gimnazjum? |
slouch post贸w: 4 | 2016-06-02 09:55:02Cze艣膰 😊 nie chce zerznac zadania, niestety w gimnazjum ma艂o interesowa艂a si臋 matematyka przez co z tego okresu mam czarna dziur臋, teraz mi si臋 bardzo podoba i chcia艂abym zrobi膰 zadanie tylko nie wiem jak je zacz膮膰 og贸lnie wychodzi mi funkcja z dwiema niewiadomymi f (x)=5x kwadrat e do pot臋gi x przez 5 i nie wiem czy to juz jest rozwi膮zana funkcja i z niej mam wyznaczy膰 dziedzin臋 czy musze si臋 jeszcze dowiedzie膰 czym jest x lub e ...chodzi mi g艂贸wnie o pocz膮tek a reszt臋 chcia艂abym spr贸bowa膰 sama 😊pozdrawiam |
tumor post贸w: 8070 | 2016-06-02 10:54:06To mo偶e na pocz膮tek. Wz贸r funkcji okre艣la spos贸b przyporz膮dkowania warto艣ci argumentowi. Zwyczajowo argument oznacza si臋 liter膮 x, ale gdyby si臋 pojawi艂a inna, to nie nale偶y rozpacza膰. Og贸lnie rzecz wygl膮da tak: f(x)=co艣tam, gdzie x jest argumentem, a co艣tam to spos贸b wyliczania warto艣ci, natomiast f to nazwa funkcji. Gdyby艣my mieli $f(x)=6x^2$, to np dla argumentu 1 warto艣ci膮 jest $6*1^2$, dla argumentu -3 jest $6*(-3)^2$, a dla argumentu $\sqrt{19}$ jest $6*(\sqrt{19})^2$. Dziedzina funkcji to zbi贸r jej argument贸w. W przypadku funkcji rzeczywistych pytanie o dziedzin臋 jest pytaniem o jak najwi臋kszy podzbi贸r liczb rzeczywistych, kt贸re mog膮 by膰 argumentami, tzn dla kt贸rych warto艣ci s膮 liczbami rzeczywistymi. Przyk艂ady a) $f(x)=x^2$ dziedzin膮 jest ca艂y zbi贸r liczb rzeczywistych, bo ka偶d膮 liczb臋 mo偶emy podnie艣膰 do kwadratu i wynikiem jest liczba rzeczywista b) $f(x)=\frac{1}{x}$ dziedzin膮 jest $R\backslash \{0\}$, czyli ka偶da liczba rzeczywista poza zerem. Przez zero nie mo偶emy podzieli膰. c) $f(x)=\sqrt{2x-1}$ Dziedzin膮 jest przedzia艂 $[\frac{1}{2},\infty)$ Bowiem dla liczb mniejszych ni偶 $\frac{1}{2}$ dostaliby艣my pierwiastek drugiego stopnia z liczby ujemnej, a nie jest on liczb膮 rzeczywist膮 (jest zespolon膮). d) $f(x)=ctgx$ dziedzin膮 jest $R\backslash \{k\pi: k\in Z\}$ czyli zbi贸r liczb rzeczywistych poza ca艂kowitymi wielokrotno艣ciami liczby $\pi$. ------- Liczb臋 $\pi$ znasz. Liczba $e$ to te偶 liczba, te偶 dodatnia, te偶 niewymierna a nawet przest臋pna. Wynosi w przybli偶eniu $2,718281828$. W analizie matematycznej pojawia si臋 bardziej ni偶 cz臋sto. -------- Masz, chyba, funkcj臋 $5x^2e^\frac{5}{x}$ 呕eby wyznaczy膰 dziedzin臋, musisz rozwa偶y膰, jaki mo偶e by膰 x, a jaki by膰 nie mo偶e. Masz tu, jak wida膰, dzielenie przez x, mno偶enie przez x i podnoszenie do pot臋gi $\frac{5}{x}$. Jaki musi by膰 x by ka偶de z tych dzia艂a艅 by艂o wykonalne w liczbach rzeczywistych? |
slouch post贸w: 4 | 2016-06-03 16:46:38dzi臋kuj臋 za odpowied藕 :) czyli dziedzina b臋dzie taka ? D = (–∞, 0) ∪ (0, +∞) = R–{0} |
slouch post贸w: 4 | 2016-06-03 16:47:50D = (–∞, 0) ∪ (0, +∞) = R–{0} D= (-nieskonczonosc, 0) U (0,+nieskonczonosc)= R-{0} ? |
tumor post贸w: 8070 | 2016-06-08 09:49:44tak, x dowolny byle nie 0 funkcj臋 f nazywamy parzyst膮, gdy f(-x)=f(x) dla ka偶dego x w dziedzinie. funkcj臋 f nazywamy nieparzyst膮, gdy f(-x)=-f(x) dla ka偶dego x w dziedzinie By to sprawdzi膰 wychodzimy, najcz臋艣ciej, od f(-x), przekszta艂camy zgodnie z regu艂ami i sprawdzamy, czy minus wyskoczy przed przyk艂ad albo ca艂kiem zniknie (zauwa偶, istniej膮 funkcje, kt贸re nie s膮 ani parzyste, ani nieparzyste) By pokaza膰, 偶e funkcja nie jest parzysta, bierzemy dowolny punkt, np $f(-2) \neq f(2)$ analogicznie z nieparzyst膮 ----- Obliczanie punkt贸w przeci臋cia polega na zapisaniu $y=5x^2e^\frac{5}{x}$ Je艣li interesuje nas przeci臋cie z OX, to podstawiamy y=0 i wyliczamy x (otrzymamy par臋 (x,y), mo偶e wi臋cej ni偶 jedn膮 par臋, a mo偶e 偶adnej) dla przeci臋cia z OY bierzemy x=0 i wyliczamy y. Ale tu tego nie robimy, bo 0 nie nale偶y do dziedziny |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2016-06-01 22:56:23