Algebra, zadanie nr 4859
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
marciap_132308 post贸w: 22 | 2016-10-13 21:11:04Podaj geometryczn膮 interpretacj臋 zbior贸w liczb zespolonych: {z$\in$ C : $\parallel$z + i$\parallel$ + $\parallel$ z -i$\parallel$ = 3 Jak rozwi膮za膰 to zadanie? |
tumor post贸w: 8070 | 2016-10-13 22:07:32Zrozumie膰, co jest napisane. |z-(a+bi)| to tyle, co odleg艂o艣膰 liczby zespolonej z od liczby a+bi. Geometrycznie a+bi to punkt (a,b). Czyli -i to punkt (0,-1), natomiast i to punkt (0,1). W zbiorze, o kt贸rym pytaj膮, suma odleg艂o艣ci z od dw贸ch wymienionych punkt贸w ma by膰 r贸wna 3. Kojarzysz taki obiekt geometryczny, kt贸ry jest zbiorem punkt贸w o sta艂ej sumie odleg艂o艣ci od zadanych dw贸ch punkt贸w? |
marciap_132308 post贸w: 22 | 2016-10-13 22:28:51Niestety nie, zaznaczy艂am te punkty na p艂aszczy藕nie zespolonej, ale nie wiem co dalej |
tumor post贸w: 8070 | 2016-10-13 22:36:28M贸wimy na to elipsa. Elips臋 mo偶na rysowa膰 z u偶yciem sznurka. Mamy dwa punkty oddalone od siebie o 2 jednostki i sznurek d艂ugi na 3 jednostki. Zaczepiamy ko艅ce sznurka w punktach (zwanych ogniskami elipsy) a d艂ugopisem zahaczamy sznurek tak, 偶eby by艂 napi臋ty i rysujemy elips臋. Napi臋ty sznurek oznacza, 偶e tam, gdzie akurat rysujemy, suma odleg艂o艣ci od ognisk wynosi 3 (bo tyle ma sznurek). Student, tak przy okazji, czasem co艣 robi, a nie tylko czeka. Ja rozumiem, 偶e po 12 latach czekania na polecenia, jak co艣 zrobi膰, trudno si臋 odzwyczai膰, ale jednak pr贸buje si臋 co艣 wymy艣li膰 samemu. A powiedz mi, ile punkt贸w zwyczajnie przeliczy艂a艣? Ile podstawia艂a艣 w miejsce $z$, 偶eby sprawdzi膰, jaki b臋dzie wynik po lewej stronie i czy bliski 3? Bo zrozumia艂bym, gdyby艣 20 punkt贸w przetestowa艂a, rozpisa艂a na r贸偶ne sposoby $z$ i modu艂y. Zrobi艂a艣 to wszystko? :> |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2016-10-13 21:11:04