Algebra, zadanie nr 4917
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
qwertyluk post贸w: 2 | 2016-11-01 23:39:52Witam. Mam kilka zada艅 i nie wiem jak si臋 za nie zabra膰 z liczb zespolonych. Zadanie numer 1: Rozwi膮偶 r贸wnanie. (1-z)/(1+z)^{4} x^{2} |
qwertyluk post贸w: 2 | 2016-11-01 23:40:30*** Witam. Mam kilka zada艅 i nie wiem jak si臋 za nie zabra膰 z liczb zespolonych. Zadanie numer 1: Rozwi膮偶 r贸wnanie. ((1-z)/(1+z))^{4} - w tym mam problem, 偶e nie wiem za bardzo jak zapisa膰 liczb臋 zespolon膮 do wy偶szej pot臋gi. Pr贸bowa艂em zamieni膰 na posta膰 trygonometrzyczn膮, ale miary k膮t贸w nie pozwala艂y otrzyma膰 艂adnego wyniku sinusa i cosinusa. Zadanie numer 2: Obliczy膰 cz臋艣膰 rzeczywist膮 i urojon膮 z liczby: e^{2-1/3pi} Zadanie numer3: W kt贸rej 膰wiartce uk艂adu wsp贸艂rz臋dnych nie ma pierwiastka 3-ciego stopnia z liczby 2+i? |
tumor post贸w: 8070 | 2016-11-02 00:06:241. Je艣li mamy rozwi膮zywa膰 r贸wnanie, to musi jakie艣 by膰. R贸wnanie rozpoznajemy po obecno艣ci znaku r贸wno艣ci = Brak znaku r贸wno艣ci to brak r贸wnania. 2. $e^{a+bi}=e^ae^{bi}=e^a(cosb+isinb)$ czyli cz臋艣ci膮 urojon膮 jest $e^asinb$, a rzeczywist膮 $e^acosb$ Jednocze艣nie jednak Tw贸j zapis chyba nie ma \"i\", liczba e do pot臋gi rzeczywistej jest liczb膮 rzeczywist膮. 3. Argument liczby zespolonej $2+i$ jest mniejszy ni偶 $\frac{\pi}{6}$, jeden z pierwiastk贸w trzeciego stopnia ma zatem argument mniejszy ni偶 $\frac{\pi}{18}.$ Pierwiastki trzeciego stopnia maj膮 argumenty r贸偶ni膮ce si臋 o $\frac{2\pi}{3}$, co pozwala zauwa偶y膰, 偶e 偶aden z tych pierwiastk贸w nie ma argumentu w przedziale $[\frac{3}{2}\pi,2\pi]$ |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2016-11-01 23:39:52