logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Algebra, zadanie nr 4917

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

qwertyluk
post贸w: 2
2016-11-01 23:39:52

Witam. Mam kilka zada艅 i nie wiem jak si臋 za nie zabra膰 z liczb zespolonych.

Zadanie numer 1:
Rozwi膮偶 r贸wnanie.
(1-z)/(1+z)^{4}
x^{2}

qwertyluk
post贸w: 2
2016-11-01 23:40:30

*** Witam. Mam kilka zada艅 i nie wiem jak si臋 za nie zabra膰 z liczb zespolonych.

Zadanie numer 1:
Rozwi膮偶 r贸wnanie.
((1-z)/(1+z))^{4} - w tym mam problem, 偶e nie wiem za bardzo jak zapisa膰 liczb臋 zespolon膮 do wy偶szej pot臋gi. Pr贸bowa艂em zamieni膰 na posta膰 trygonometrzyczn膮, ale miary k膮t贸w nie pozwala艂y otrzyma膰 艂adnego wyniku sinusa i cosinusa.

Zadanie numer 2:
Obliczy膰 cz臋艣膰 rzeczywist膮 i urojon膮 z liczby:
e^{2-1/3pi}

Zadanie numer3:
W kt贸rej 膰wiartce uk艂adu wsp贸艂rz臋dnych nie ma pierwiastka 3-ciego stopnia z liczby 2+i?

tumor
post贸w: 8070
2016-11-02 00:06:24

1. Je艣li mamy rozwi膮zywa膰 r贸wnanie, to musi jakie艣 by膰. R贸wnanie rozpoznajemy po obecno艣ci znaku r贸wno艣ci =
Brak znaku r贸wno艣ci to brak r贸wnania.

2. $e^{a+bi}=e^ae^{bi}=e^a(cosb+isinb)$
czyli cz臋艣ci膮 urojon膮 jest $e^asinb$, a rzeczywist膮 $e^acosb$

Jednocze艣nie jednak Tw贸j zapis chyba nie ma \"i\", liczba e do pot臋gi rzeczywistej jest liczb膮 rzeczywist膮.

3. Argument liczby zespolonej $2+i$ jest mniejszy ni偶 $\frac{\pi}{6}$, jeden z pierwiastk贸w trzeciego stopnia ma zatem argument mniejszy ni偶 $\frac{\pi}{18}.$
Pierwiastki trzeciego stopnia maj膮 argumenty r贸偶ni膮ce si臋 o $\frac{2\pi}{3}$, co pozwala zauwa偶y膰, 偶e 偶aden z tych pierwiastk贸w nie ma argumentu w przedziale $[\frac{3}{2}\pi,2\pi]$

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj