Statystyka, zadanie nr 5268
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
bezczas post贸w: 1 | 2017-02-01 19:29:39Mam takie zadanie: Wp艂yw wielko艣ci produkowanej partii towaru (w tys. sztuk) na wysoko艣膰 kosztu jednostkowego (w z艂) opisuje nast臋puj膮ca funkcja regresji: y= 21 - 1,5xi. Oznacza to, 偶e (i teraz trzeba wstawi膰 TAK lub NIE do ka偶dego podpunktu): a - wzrostowi produkcji o 1,5 sztuki towarzyszy spadek kosztu jednostkowego przeci臋tnie o 1 z艂 b - wzrostowi produkcji o 1 tys. sztuk towarzyszy spadek kosztu jednostkowego przeci臋tnie o 21 z艂 c - przy wielko艣ci produkcji r贸wnej 2000 szt. koszt jednostkowy b臋dzie wynosi艂 18 z艂 d - wzrostowi produkcji o 1 tys. sztuk towarzyszy spadek kosztu jednostkowego przeci臋tnie o 1,5 z艂 No to tak, wiem, 偶e mam y= a * x + b; rozumiem, 偶e je艣li mamy ten wz贸r y= 21 - 1,5xi to on oznacza, 偶e je艣li x zmieni si臋 o jedn膮 jednostk臋, to y zmieni si臋 o tyle, ile jest przy x, czyli tutaj by艂oby 1,5? Wydaje mi si臋, 偶e w c, kiedy mam podany konkretny koszt, to po prostu musz臋 t臋 liczb臋 (18) podstawi膰 za y, bo y to koszty produkcji? Czyli: 18 = 21 - 1,5x 1,5x= 21 - 18 1,5x = 3/ : (1,5) x= 2 (wi臋c 2000, bo w tys. jest wyra偶one) Zatem odp. c = TAK, to b臋dzie prawda. Na tym moja wiedza si臋 ko艅czy, dalej nie wiem. Wsp贸艂czynnik a to to s膮 z艂ot贸wki czy sztuki? Sk膮d mam wiedzie膰, kt贸re jest kt贸re? Domy艣lam si臋, 偶e w ka偶dym tym podpunkcie chodzi o proste podstawienie do wzoru, ale czego do czego? B臋d臋 wdzi臋czna za szybk膮 pomoc i zrobienie tych podpunkt贸w lub chocia偶 jednego, 偶eby naprowadzi膰 mnie na prawid艂owe odp. Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2017-02-01 19:32:51 przez bezczas |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2017-02-01 19:29:39