logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Analiza matematyczna, zadanie nr 5343

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

geometria
post贸w: 865
2017-02-17 13:04:16

Diagram pokazuje d艂ugo艣膰 kolejki po obiad w r贸偶nych godzinach. W ci膮gu minuty sto艂贸wka wydaje 20 obiad贸w.

Na osi Y jest liczba osob w kolejce, na osi X czas.

a) W jakich godzinach s膮 wydawane obiady?
b) Ilu ludzi do艂膮czy艂o do kolejki mi臋dzy 13:10 a 13:20?
c) W jakim tempie wyd艂u偶a艂a si臋 kolejka mi臋dzy 13:00 a 13:05?
d) Co si臋 wydarzy艂o pi臋膰 po trzynastej?
e) Ktos stan膮艂 w kolejce o 13:20. O kt贸rej dosta艂 obiad?
f) Czy do kolejki doszed艂 kto艣 mi臋dzy 13:25 a 13:35?
g) Co si臋 dzia艂o mi臋dzy 13:35 a 13:40?

a) Od 13:00 do 13:40
b) nikt
c) $\frac{100}{50}=2$; dwukrotnie
d) w kolejce bylo 200 osob
e) o 13:30
f) nie
g) kolejka malala

tumor
post贸w: 8070
2017-02-18 00:13:25

a) to jest, widzisz, troch臋 zabawne. Ilo艣膰 ludzi od 13 do 13^{25} nie maleje. Kolejka wtedy nie jest pusta, ale nie mamy pewno艣ci, czy ludzie nie stoj膮 w tej kolejce zanim obiady zaczn膮 by膰 wydawane. Natomiast po 13^{25} spodziewamy si臋, 偶e spadek d艂ugo艣ci kolejki spowodowany jest tym, 偶e wydaje si臋 obiady, a nie tym, 偶e ludzie odchodz膮 zawiedzeni albo umieraj膮 z g艂odu. Wobec tego ten punkt zale偶y do艣膰 mocno od interpretacji zachowania ludzi, nie jest jako艣 mocno 艣cis艂y.

b) no i w艂a艣nie ja nie wiem.
Dowiedzia艂em si臋, 偶e sto艂贸wka wydaje 20 obiad贸w na minut臋. We藕my przedzia艂, gdy wykres jest sta艂y, czyli d艂ugo艣膰 kolejki si臋 nie zmienia. To oznacza, 偶e obiady wydawane nie s膮, ale do kolejki nikt nie dochodzi, czy 偶e ludzie dochodz膮 do kolejki w tym samym tempie, w jakim wydawane s膮 obiady?
Widzimy bowiem na wykresie, na przyk艂ad mi臋dzy $13^{25}$ a $13^{30}$, 偶e w 5 minut kolejka zmala艂a o 50 os贸b, ale wydano wtedy 100 obiad贸w, czyli w贸wczas ludzie jeszcze do tej kolejki do艂膮czali. Mog臋 tylko zgadywa膰, czy do艂膮czali te偶 o $13^{10}$

Mo偶liwe s膮 2 r贸偶ne rozwi膮zania.

c) o 13 liczy艂a 50 os贸b, ale ile o $13^{05}$? 100 czy 200? Mamy tu niemo偶liw膮 fizycznie sytuacj臋, 偶e 100 os贸b pojawia si臋 w zerowym czasie, w ramach tykni臋cia zegara. Ja nie wiem, czy p贸艂noc z wtorku na 艣rod臋 jest we wtorek czy w 艣rod臋.

W c) mo偶na jednak poda膰 tempo wyd艂u偶ania. Wewn膮trz przedzia艂u mo偶emy m贸wi膰 o pochodnej, czyli tempie wzrostu. Przybywa艂o wtedy (wewn膮trz przedzia艂u, nie na jego ko艅cu) 10 os贸b na minut臋, jednostajnie.
d) a potem skokowo kolejne 100 os贸b.

e) w odpowiedzi b) zak艂adasz, 偶e poziomy wykres oznacza, 偶e kuchnia nie wydawa艂a posi艂k贸w i nikt nie do艂膮czy艂. 呕eby jednak osoba staj膮ca w kolejce o $13^{20}$ dosta艂a obiad po 10 minutach, musi by膰 tak, 偶e obiady wtedy ju偶 s膮 wydawane. Istnieje taka mo偶liwo艣膰, ale istnieje te偶 wiele innych interpretacji. Autor zadania zas艂u偶y艂 na klapsa.

f) oczywi艣cie, 偶e tak :) Akurat ten podpunkt ma stuprocentowo pewn膮 odpowied藕 niezale偶nie od interpretacji.

g) mala艂a, wtedy ju偶 nikt nie do艂膮cza艂. :)

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj