logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Algebra, zadanie nr 5567

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

wikdam98
post贸w: 1
2017-10-13 12:10:36

Cze艣膰! Prosz臋 o szybk膮 pomoc w trzech zadaniach,gdyz po przeszukaniu wszystkich stron nie znalaz艂am odpowiedzi.
1. rozwiaz uklad i odpowiedz na ile sposobow , w tym uk艂adzie ,mozna podzielic niewiadome na zmienne i parametry?
2x-3y+z+t=5
5x+2y-3z+2t=1
3x+5y-5z+t=-2
uklad rozwiazalam i mniej wiecej okreslilam ile jest mozliwosci ale nie jestem pewna,bo nie mam odpowiedzi

2. czy istnieje niesprzeczny uk艂ad czterech r贸wnan liniowych z czterema niewiadomymi,w ktorch roznych podzia艂ow niewiadomych
na zmienne i parametry jest:
a) 1 b)2 c)3 d)4 e)5 f)6 g)7
3. ile moze byc roznych podzia艂ow niewiadomych na zmienne i parametry w niesprzecznym ukladzie 7 rownan liniowych z
siedmioma niewiadomymi.

za zadanie 2 i 3 kompletnie nie wiem jak sie zabrac, z g贸ry dzi臋kuje za pomoc;)

tumor
post贸w: 8070
2017-10-15 07:14:12

1. z nie mo偶e by膰 parametrem, da si臋 wyznaczy膰 jego warto艣膰 niezale偶nie od parametr贸w. Po zrobieniu tego dostajemy prostszy uk艂ad dw贸ch r贸wna艅 z trzema niewiadomymi.

Og贸lnie:
np dla zadania 2. Mamy po 4 r贸wnania i niewiadome. Je艣li wyznacznik macierzy uk艂adu jest niezerowy, to uk艂ad ma jednoznaczne rozwi膮zanie, nie ma tu parametr贸w.

Je艣li wyznacznik jest 0, to kt贸re艣 r贸wnanie jest kombinacj膮 liniow膮 innych, jest zb臋dne. Zostaj膮 3 r贸wnania i 4 niewiadome. Mamy 4 mo偶liwo艣ci skre艣lenia kolumny. Je艣li skre艣limy kt贸r膮艣 kolumn臋 (to znaczy znik艂aby ona jako przeniesiona do wyraz贸w wolnych) i powsta艂a macierz ma niezerowy wyznacznik...

strony: 1

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj