Algebra, zadanie nr 5567
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
wikdam98 post贸w: 1 | 2017-10-13 12:10:36Cze艣膰! Prosz臋 o szybk膮 pomoc w trzech zadaniach,gdyz po przeszukaniu wszystkich stron nie znalaz艂am odpowiedzi. 1. rozwiaz uklad i odpowiedz na ile sposobow , w tym uk艂adzie ,mozna podzielic niewiadome na zmienne i parametry? 2x-3y+z+t=5 5x+2y-3z+2t=1 3x+5y-5z+t=-2 uklad rozwiazalam i mniej wiecej okreslilam ile jest mozliwosci ale nie jestem pewna,bo nie mam odpowiedzi 2. czy istnieje niesprzeczny uk艂ad czterech r贸wnan liniowych z czterema niewiadomymi,w ktorch roznych podzia艂ow niewiadomych na zmienne i parametry jest: a) 1 b)2 c)3 d)4 e)5 f)6 g)7 3. ile moze byc roznych podzia艂ow niewiadomych na zmienne i parametry w niesprzecznym ukladzie 7 rownan liniowych z siedmioma niewiadomymi. za zadanie 2 i 3 kompletnie nie wiem jak sie zabrac, z g贸ry dzi臋kuje za pomoc;) |
tumor post贸w: 8070 | 2017-10-15 07:14:121. z nie mo偶e by膰 parametrem, da si臋 wyznaczy膰 jego warto艣膰 niezale偶nie od parametr贸w. Po zrobieniu tego dostajemy prostszy uk艂ad dw贸ch r贸wna艅 z trzema niewiadomymi. Og贸lnie: np dla zadania 2. Mamy po 4 r贸wnania i niewiadome. Je艣li wyznacznik macierzy uk艂adu jest niezerowy, to uk艂ad ma jednoznaczne rozwi膮zanie, nie ma tu parametr贸w. Je艣li wyznacznik jest 0, to kt贸re艣 r贸wnanie jest kombinacj膮 liniow膮 innych, jest zb臋dne. Zostaj膮 3 r贸wnania i 4 niewiadome. Mamy 4 mo偶liwo艣ci skre艣lenia kolumny. Je艣li skre艣limy kt贸r膮艣 kolumn臋 (to znaczy znik艂aby ona jako przeniesiona do wyraz贸w wolnych) i powsta艂a macierz ma niezerowy wyznacznik... |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2017-10-13 12:10:36