Statystyka, zadanie nr 5695
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
robert71231 post贸w: 23 | 2018-02-21 23:38:34Witam serdecznie :) G艂owi臋 si臋 nad nast臋puj膮cym problemem: Za艂贸偶my, 偶e mamy pewn膮 liczb臋 zawodnik贸w, kt贸rzy zajmuj膮 kolejne miejsca bez mo偶liwo艣ci remisu (ex-aequo). Moim zadaniem jest przewidzie膰 t臋 ostateczn膮 klasyfikacj臋 i oceni膰 procentowo skuteczno艣膰 swojej prognozy (patrz膮c tylko na r贸偶nice w ko艅cowym rankingu a tym co sam na pocz膮tku obstawia艂em). Chyba najlepszym (ale dalej nie mam pewno艣ci czy na pewno optymalnym) pomys艂em na jaki uda艂o mi si臋 wpa艣膰 jest por贸wnanie wszystkich par zawodnik贸w (na zasadzie \"ka偶dy z ka偶dym\") pod wzgl臋dem tego, kt贸ry z rozwa偶anej dw贸jki zaj膮艂 wy偶sze (albo ni偶sze) miejsce i sprawdzeniu zgodno艣ci ze swoim prognozowaniem. W przypadku zgodno艣ci otrzymuj臋 jeden punkt, a w przeciwnym wypadku zero punkt贸w. Wynikiem by艂by oczywi艣cie stosunek liczby zdobytych punkt贸w do ich liczby mo偶liwych do zdobycia (czyli dok艂adnie tyle, na ile sposob贸w mo偶na wybra膰 dw贸ch zawodnik贸w), co ju偶 dalej mo偶na 艂atwo wyrazi膰 procentowo. W pierwszym swoim podej艣ciu wyznaczy艂em wz贸r og贸lny (ze wzgl臋du na parzysto艣膰 liczby zawodnik贸w musia艂em rozpatrze膰 dwa przypadki) na jakby najwi臋ksz膮 mo偶liw膮 liczb臋 \"punkt贸w odchylenia\" od ca艂kowitej zgodno艣ci prognozy z rzeczywistym rankingiem sumuj膮c warto艣ci bezwzgl臋dne r贸偶nic liczb (ze wszystkich par) oznaczaj膮cych zaj臋te przez danego zawodnika miejsce (w klasyfikacji ostatecznej i tej, kt贸r膮 ja sam przewidywa艂em). Jest to - w moim odczuciu (mog臋 si臋 myli膰) - troch臋 gorszy spos贸b ni偶 ten poprzedni, lecz nakierowa艂 mnie on na to, 偶eby bardziej zag艂臋bi膰 si臋 w poszukiwanie jakich艣 dobrych statystycznych narz臋dzi do tego celu. Po d艂ugich poszukiwaniach natkn膮艂em si臋 na co艣 takiego jak WSP脫艁CZYNNIK KORELACJI SPEARMANA: http://www.statystyka-zadania.pl/wspolczynnik-korelacji-spearmana/ Zauwa偶y艂em w nim pewne podobie艅stwo z opisanym wy偶ej sposobem, a mianowicie obliczanie tych r贸偶nic, o kt贸rych wspomnia艂em. Wydaje mi si臋, 偶e mo偶na go do tego problemu wykorzysta膰, ale nie mam ca艂kowitej pewno艣ci. Wyniki, dla pewnych konkretnych warto艣ci jakie sobie przyj膮艂em, wydaj膮 si臋 by膰 sensowne i stosunkowo zbli偶one do tych z dw贸ch poprzednich moich podej艣膰, a procentow膮 trafno艣膰 swojej prognozy te偶 mo偶na by 艂atwo wtedy ustali膰 uwzgl臋dniaj膮c obliczon膮 warto艣膰 takiego wsp贸艂czynnika oraz d艂ugo艣膰 przedzia艂u od -1 (najgorsza trafno艣膰) do 1 (najlepsza trafno艣膰). To wszystko do czego uda艂o mi si臋 doj艣膰. Moje pomys艂y si臋 ju偶 sko艅czy艂y i mam wra偶enie, 偶e ju偶 na nic lepszego nie wpadn臋. Czy da艂by kto艣 rad臋 rozwia膰 moje w膮tpliwo艣ci i rozstrzygn膮膰, kt贸ry z opisanych przeze mnie sposob贸w najlepiej oddaje i bada trafno艣膰 omawianej prognozy oraz ewentualnie wskaza膰 r贸偶nice w ich dok艂adno艣ci i skuteczno艣ci? A mo偶e jest jeszcze jaki艣 inny lepszy spos贸b? Zale偶y mi po prostu na poznaniu tego najlepszego. Z g贸ry dzi臋kuj臋 ju偶 teraz, chocia偶by nawet za samo przeczytanie tych moich d艂ugich wywod贸w. Pozdrawiam i licz臋 na Wasz膮 pomoc, Robert. |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2018-02-21 23:38:34