Statystyka, zadanie nr 6057
ostatnie wiadomo艣ci | regulamin | latex
| Autor | Zadanie / Rozwi膮zanie |
natalia1988 post贸w: 1 | 2019-08-08 13:33:41Witam, Mam takie pytanie: - chcia艂abym por贸wna膰 3 grupy (skala nominalna) w programie Statistica, wi臋c wybieram po kolei Statystyki podstawowe i tabele/Tabele wielodzielcze/U偶yj kod贸w grupuj膮cych/Podsumowanie; nast臋pnie Opcje/Zaznaczam statystyki dla tabel dwudzielczych/Dok艂adne tabele dwudzielcze i tutaj otrzymuj臋 tabel臋 z wynikami, gdzie mam podan膮 warto艣膰 statystki Chi2 Pearsona (i inne) oraz poziom istotno艣ci I moje pytanie dotyczy w艂a艣nie tego poziomu istotno艣ci- za艂o偶my, 偶e wysz艂o p=0,02, ale chcia艂abym wiedzie膰 jakie jest p kolejno pomi臋dzy grupami I-II, I-III, II-III- jak mog艂abym to sprawdzi膰? Z g贸ry dzi臋kuj臋 za pomoc |
chiacynt post贸w: 749 | 2019-08-14 11:55:50p-warto艣膰 testu $ (p_{value}) $ jest to najmniejsza warto艣膰 $ \alpha, $ przy kt贸rej punkt pr贸by $ x = (x_{1}, x_{2},...,x_{n}) $ b臋dzie prowadzi艂 do odrzucenia hipotezy $ H_{0}.$ Definiowana w terminach poziomu istotno艣ci testu nie jest poziomem istotno艣ci testu. Nie wykonuj臋 oblicze艅 w programie Statistica tylko w programie R. Proponuj臋 wykona膰 testy w programie Statistica mi臋dzy parami poszczeg贸lnych grup i por贸wna膰 otrzymane warto艣ci $ p_{value}.$ Pami臋tajmy, 偶e poziom istotno艣ci testu przyjmujemy, za艣 warto艣膰 $ p_{value} $ obliczamy dla przyj臋tego poziomu istotno艣ci. |
| strony: 1 | |
Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj
2019-08-08 13:33:41